‘Baka je mislila da smo četnici pa je otkrila da Beli Orlovi pripremaju zasjedu. Gotovina je tada ranjen’

0

Hrvatske snage su se zaustavile kako bi se izbjeglo stradavanje civila, no tada su neprijateljske snage po prvi put demonstrirale gaženje vlastitih civila u koloni oklopnim vozilima, pri paničnom bijegu.

Dolaskom u selo Korita kao dominantne kote, napredovanjem hrvatskih snaga iz pravca Kamenske, pritiska sa sjevera iz pravca Daruvara, prema Kusonjama, neprijateljske snage dolaze u kritičnu situaciju.

Kreće uspješno oslobađanje Lipika, prvog oslobođenog grada u Domovinskom ratu, uz nastavak potiskivanja neprijateljskih snaga iz istočnog dijela okupiranog Pakraca. U tom trenutku, hrvatske snage su od ukupno 2 500 km2 okupiranog područja, oslobodili 1.900 km2. Pokrenuta je završna operacija “Orkan 2”, no Sarajevsko primirje, obustavilo je dovršetak oslobodilačkih operacija. 

Slijedom neuspješnih dogovora o otvaranju auto puta, niza incidenata, pokrenuta je VRO “Bljesak”. Snaga Hrvatskih postrojbi, priprema, moral, opremljenost, bili su na takvoj razini da je zbog brzine napredovanja, iskorišteno samo 10% od artiljerijskih sredstava planiranih u operaciji.

Velik broj neprijateljskih bitnica nije stigao ni djelovati. Hrvatske snage su se zaustavile kako bi se izbjeglo stradavanje civila, no tada su neprijateljske snage po prvi put demonstrirale gaženje vlastitih civila u koloni oklopnim vozilima, pri paničnom bijegu. Najteži dio operacije je bilo ovladavanje planinskim dijelom u kojem su ostale neprijateljske snage, koje su bile odsječene, no u kratkom roku, snage Specijalne Policije su dovršile operaciju i preuzele punu kontrolu.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Izvor: Večernji list

Autor:

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.