Heroj s Banovine i Pounja: Mile Blažević Čađo

Povijesna događanja, aktualna pitanja i događaji

0

Na današnji dan 1991. godine život za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku na zaista herojski način dao je jedan od najvećih hrvatskih junaka, ne samo Domovinskog rata, nego i hrvatske povijesti – Mile Blažević Čađo. 

Jedno od žarišta velikosrpske četničke pobune bila je Banovina, te Pounje. Dana 26. srpnja 1991. taj dio Hrvatske bio je mjestom strašnog zločina. Na taj dio Hrvatske srpsko-četnički zločinci pokrenuli su operaciju zvanu ”Žaoka”, koju je predvodio ratni zločinac tzv. Kapetan Dragan. Struga Banska bilo je jedno od mjesta na njihovu udaru.

Srpski teroristi namjeravali su taj dio Hrvatske zauzeti do 27. srpnja. Toga dana naime, 1941. godine počeo je njihov zločinački ustanak u kojemu su i tada ubijeni i poklani brojni Hrvati, a to su nastavili raditi 1991.

Međutim, mjesto Struga, kojeg su branili pripadnici policije i 2. brigade ZNG RH Gromova, predstavljalo im je glavnu prepreku u tome naumu.

Srpski kukavički napad na to mjesto išao je tako, što su na oklopljeni kamion montirali protuavionske topove, a ispred su imali živi štit od 38 Hrvata civila. To su ugalvnom bili starci iz spaljene Zamlače. Civili su s uzdignutim rukama morali ići ispred a Srbi su pucali preko njihovih glava u smjeru obrane na ulazu u Strugu, te su na taj način zauzeli prednji dio mjesta, jer su se branitelji povlačili. Nisu htjeli pucati jer su Srbi ispred sebe imali civile. Uz pljačku i palež, zarobili su i mučili nekoliko policajaca i civila koji nisu mogli uzmaknuti.

U živi štit Srbi uvode još devet civila, među kojima je bila i jedna djevojka, koju su srpski zločinci prethodno silovali ispred njezine majke. Trojicu su za­robljenih policajaca pripadnici domaćeg ”diverzantskog voda” Nikole Sundaća bestijalno pretukli i ubili.

Struga se tako pretvorila u mjesto smrti – prednji dio toga mjesta bio je prekriven tijelima ubijenih Hrvata. Srpski zločinci nastavili su dalje s prodorom, vjerojatno ne sluteći što ih uskoro čeka. Hrvatski junaci, policajci Mile Blažević Čađo, domaći čovjek, i Željko Filipović (iz Dugog Sela) odlučili su se žrtvovati, vidjevši da će Srbi osvojiti Strugu i sve pobiti.

Čađo tada izvodi herojski pothvat. Opasan eksplozivom, sa potpornog zida iznad ceste, iz blizine, on se baca na oklopno vozilo Srba, pri čemu sam pogiba od eksplozije. No žrtva nije bila uzaludna. Među napadačima bilo je pet poginulih i dvadeset ranjenih. Među civilima iz živog štita bilo je dva poginula i petnaest ranjenih. Zbog pretrpljenih velikih gubitaka Srbi počinju panično bježati, a isto rade i njihovi ”specijalci” koji su na okolnim brdima čekali nastavak napada. Herojskom žrtvom Čađe i Filipovića tako su spašeni mještani i branitelji Struge od velikog srpskog pokolja. Struga i Pounje su, međutim, kasnije ipak okupirani od strane Srba uz pomoć tenkova tzv. JNA. Pri tome su Srbi ponovno izvršili brojne zločine i ubojstva civila.

facebook status
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.