Božićna poruka kotorskoga biskupa

„Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist – Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama!“ (Lk 2,10-11).

Saint Simeon the God - Receiver - Collage, 48cmx36cm, 2015, by Mirjana Nikolić.
0

Božić, 2022.

Poštovana braćo svećenici, sestre redovnice,

dragi vjernici i svi ljudi dobre volje!

„Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist – Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama!“ (Lk 2,10-11).

Ove riječi, među ostalim, nalazimo u Evanđelju sv. Luke, poznatoga liječnika druge polovice prvoga stoljeća. Ne znamo u čemu je bio specijaliziran: u kardiologiji, kirurgiji ili nekoj drugoj medicinskoj grani, no zasigurno osjećamo da njegovo pero duboko zasijeca u naš život, u srce i u dušu sviju, a osobito onih koji se nađu u raznim životnim tunelima. Te su njegove Bogom nadahnute riječi istinska blagovijest, tj. velika radost svim narodima, muževima i ženama, djeci i mladima, djedovima i bakama, svima onima koji svoju sreću grade na neprolaznim vrijednostima vjere, nade i ljubavi.

Sv. Luka, zapravo, želi reći da je najavljena blagovijest i radost živa Osoba, živi Bog, Spasitelj – Krist – Gospodinnovorođenče povijeno u jaslama. Ponizni i jednostavni pastiri, koje je anđeo Gospodnji obavijestio, prvi su pohitali da ga pozdrave i da mu se poklone. Oni su u njemu prepoznali Boga, tu beskrajnu njegovu ljubav prema čovječanstvu, te mu, gledajući poniznim i jednostavnim očima, dali ime Božić – Mali Bog. Oni su ga, umjesto susjeda i rodbine, dočekali pjesmom, kako je već bio običaj dobrodošlice novorođenim dječacima.

Božić, braćo i sestre, sa svojom porukom istinske radosti dovikuje: Ne bojte se!, te daje odgovor svima onima koji su žalosni, bolesni, osamljeni, ostavljeni, zaboravljeni…

Božić, čestiti Božji narode, daje odgovor svima onima koje izjedaju sumnje i strahovi, malodušje, tuga, besmisao života, svima dovikuje – Ne bojte se!

Božić je, poštovani ljudi, sa svojom porukom ljubavi i mira, odgovor svima onima koji, bilo svjesno ili nesvjesno, izazivaju strah, krize, netrpeljivosti, razdore, nerijetko i ratove. Božić svima dovikuje: Ne bojte se, klonite se zla, a činite dobro, hrabro se suprotstavite zloduhu koji razara i ubija; neka se oholost zamijeni poniznošću, bahatost blagošću, zloća dobrotom. To je pravi put do pravoga mira.

Sveta Crkva u svom Božanskom časoslovu svakoga dana ponavlja Zaharijin hvalospjev: Blagoslovljen Gospodin Bog… što pohodi i otkupi narod svoj. Blagoslivljati Boga, hvaliti ga i slaviti, uzvišen je poziv svakoga vjernika, svakoga ljudskog bića. Na to nas poziva božanska osoba Isusa Krista, Svjetlo od Svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga – Božića, koji se želi roditi u vjernim srcima te po Crkvi Kristovoj svijet učiniti kraljevstvom života i istine, pravde, ljubavi i mira. Isus nas želi učiniti oruđem dobra u obnovi svijeta.

Zato, ne bojmo se! Otvorimo vrata Kristu! Neka se rodi u našim dušama, u središtu čovjekova života! Neka se rodi u mojoj i tvojoj savjesti, obitelji, središtu svakoga društva! Neka se rodi u mom i tvom susjedstvu, u mom i tvom narodu, u mom i tvom svijetu. Neka se rodi u svakom začetu djetetu i neka živi i razvija se do naravne smrti u svakom čovjeku.

Svima vama do kojih dođe ova poruka neka bude čestit Božić, blagoslovljeni blagdani i ispunjeni mirom i radosti, istinskim zajedništvom utemeljenim na vjeri, nadi i ljubavi.

Na dobro vam došli Božićni blagdani i svi dani nadolazne 2023. godine.

 

Vaš biskup Ivan Štironja

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.