Brodosplit odlazi u stečaj

Teška nesreća u tvornici vijaka u Kninu koja je u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Tomislava Debeljaka samo je aktualizirala pitanje stanja u tvrtki koja je htjela kupiti Uljanik. Dobro upućeni izvor tvrdi da DIV koji drži splitski Brodosplit ne isplaćuje redovito plaće te da radnici daju otkaze zbog katastrofalnih uvjeta rada u toj tvrtki

Izvor: pixabay.com
0

 

Teška nesreća u tvornici vijaka u Kninu koja je u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Tomislava Debeljaka samo je aktualizirala pitanje stanja u tvrtki koja je htjela kupiti Uljanik. Dobro upućeni izvor tvrdi da DIV koji drži splitski Brodosplit ne isplaćuje redovito plaće te da radnici daju otkaze zbog katastrofalnih uvjeta rada u toj tvrtki.

Više od dvije tisuće radnika splitskog Brodosplita nakon duljeg vremena nije primilo svoju plaću do 15. u mjesecu, kako je dosad bilo uobičajeno, pa im je Uskrs prošao u neizvjesnosti. Iz uprave ovog brodogradilišta potvrđuju ovaj podatak, ali i kažu da se ne događa ništa neuobičajeno. Dijelu radnika tako su isplaćeni uskrsnica od tisuću kuna i troškovi prijevoza za mjesec ožujak, nekima je plaćeno još i nešto novca, no nitko sa sigurnošću ne može reći koliko broj njih je dobio kolike iznose. Ipak, u pravilu su isplaćeni samo prihodi na koje poslodavac ne plaća poreze.

‘Ljudi su zabrinuti. Istina je da i našem pravilniku o radu stoji da se plaće isplaćuju najkasnije do konca mjeseca, ali u zakonski rok je do petnaestog u mjesecu i samo iznimno nakon toga. Na radnike se uvijek primjenjuje opcija koja je za njih povoljnija, a ovog puta još uvijek nisu dobili ni platne liste s obračunom. Tek treba vidjeti hoće li im redovne plaće biti umanjene za iznos uskrsnice od tisuću kuna’, kazao je sugovornik iz Brodosplita.

‘Prema pravilniku i ugovorima o radu Brodosplit je većini svojih radnika obavezan plaću za prethodni mjesec isplatiti najkasnije do kraja tekućeg mjeseca. Bez obzira na tu zakonsku odredbu, Brodosplit svim svojim radnicima najčešće isplaćuje plaće oko 15. u mjesecu, a zna se dogoditi ako su obračuni gotovi da se isplata izvrši i znatno ranije. Dijelu radnika kojima smo bili dužni isplatiti plaće već je isplaćena osnovica u iznosu od 3 tisuće kuna kn, a osim toga svima zaposlenima je isplaćena uskrsnica u iznosu od 1.000 kuna i svi troškovi prijevoza’, rekli su u Brodosplitu.

‘Isplata cjelokupne plaće za ožujak bit će izvršena odmah nakon što stručne službe zajedno s direktorima i voditeljima projekata prema nalogu uprave izvrše korektivne mjere i obračun plaće prema učinku i pristupu poslu. Taj će novi obračun biti gotov kroz nekoliko radnih dana, a plaće će za ožujak biti isplaćene znatno prije zakonskog roka. Na kraju, ne samo da nitko nije zakinut već smo i povećali budžet bruto plaća za ožujak’, tvrde u splitskom brodogradilištu.

Sada se već bliži polovica svibnja, a plaće još nisu isplaćene, pa se većina radnika pribojava scenarija iz Uljanika što se može dogoditi već u lipnju ili srpnju. Cijela ova situacija unosi veliki nemir u cijelom Splitu jer bi se stanje u brodogradilištu moglo pretvoriti u veliki politički problem za HDZ koji je na vlasti u tom gradu. U svakom slučaju, cijela situacija je vrlo ozbiljna i ishod je vrlo neizvjestan.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.