Caricino

Idilični park u kojem se Moskovljani skrivaju od gradske vreve

Foto:piabay.com
0
Erwann Pensec
Na jugu Moskve ćete pronaći prekrasno i mirno imanje okruženo bujnim zelenilom. Caricino je nekoć izgrađeno kako bi pokazalo svu raskoš Ruskog Carstva, a danas nudi idiličan bijeg od vreve bez odlaska iz grada.

Park Caricino nudi jedan od najimpresivnijih primjera ruskog oblikovanja vrtova iz 18. i 19. stoljeća. Park se nalazi u južnom dijelu Moskve, u blizini metro postaje (pogađate!) Caricino.

Posjetitelji se često gužvaju oko ogromne fontane u blizini ulaza u park, no tornjeve palače ćete pronaći nešto dalje među stablima.

Imanje je izvorno pripadalo Dimitriju Cantemiru, moldavskom knezu koji je bio saveznik carske Rusije. On je ovdje izgradio crkvu i drvenu palaču.

Njegov vrtu u francuskom stilu je dizajniran u skladu s baroknim arhitektonskim stilovima tog vremena i uključivao je staze i cvjetne gredice izrađene prema strogim geometrijskim pravilima.

Katarina Velika se toliko zaljubila u ovo imanje da ga je odlučila kupiti. U to su vrijeme bili popularni vrtovi u engleskom stilu koji su umjetnički oponašali prirodne krajobraze pa su u Moskvu iz Engleske dovedena dva vrtlara kako bi radila na imanju. Bili su to John Munro i Francis Reid.

Nema ništa ljepše od šetnje šumom vijugavim popločenim stazama pokraj antičkih kipova i paviljona s ogromnim stupovima. Prilikom šetnje se čuje melodični pjev ptica, koji pojačava cijelo iskustvo i odvodi vas daleko od kaosa centra grada.

Izgradnja Caricinog je započela 1779. godine pod nadzorom arhitekta Vasilija Baženova. Nažalost, baš kad su se građevinski radovi bližili završetku, Katarina je posjetila palaču i izrazila nezadovoljstvo njezinim dizajnom. 1785. godine je naredila da se palača sruši i ponovno izgradi. Za taj je zadatak ovoga puta zadužila Matveja Kazakova, jednog od Baženovih učenika.

Erwann Pensec
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.