Čarobna Istra – istarske legende i priče

Pejzaž i hrana nisu jedino što je čarobno u Istri. Priče o divovima i vilama, vampirima i zmajevima, vješticama, svecima i kraljevima isprepliću se u živopisnom tkanju istarske povijesti, čineći je tako pomalo magičnom i posve neodoljivom, a žive i danas u naporima Istrijana da ih sačuvaju kroz festivale, proslave, muzeje i knjige. A priča je mnogo: svako istarsko mjesto čuva barem jednu

Izvor: pixabay.com
0

Pejzaž i hrana nisu jedino što je čarobno u Istri. Priče o divovima i vilama, vampirima i zmajevima, vješticama, svecima i kraljevima isprepliću se u živopisnom tkanju istarske povijesti, čineći je tako pomalo magičnom i posve neodoljivom, a žive i danas u naporima Istrijana da ih sačuvaju kroz festivale, proslave, muzeje i knjige. A priča je mnogo: svako istarsko mjesto čuva barem jednu.

Tko je sagradio istarske gradiće?

Jedna od poznatijih i raširenijih legendi jest ona o divovima koja su u pradavno doba nastanjivala dolinu Mirne. Bili su toliko veliki da su s brda na brdo dobacivali jedan drugome alat. Njihovim radom nastali su  Motovun, Grožnjan, Vrh, Roč, Sovinjak i Završje, a od ostataka kamenčića divovi su izgradili i najmanji gradić na svijetu – Hum.

Osim gradova, snažne ruke divova zaslužne su i za dijelove istarskog krajolika. Rijeka Dragonja tako nosi ime po svom stvoritelju, divu Dragonji, a Mirna po njegovoj ženi. On je na molbu seljana izorao brazde od jezera povrh Ćićarije do mora, da u suhu Istru dovede vodu. Krenuo je orati i treću brazdu, podno Pazina, no žena pazinskog kapetana narugala se njegovoj dobi pa je uvrijeđeno otišao. Zbog nedovršene rječice koja je navirala, Pazinjani su skoro izginuli pa se div smilovao, lupio nogom o tlo i stvorio jamu u koju je voda porinula. Nastale su Pazinčica i Pazinska jama koja je zahvaljujući svom dramatičnom izgledu kroz povijest inspirirala mnoštvo priča te i danas privlači znatiželjnike, speleologe i ljubitelje avanture.

Još poznatiji od Dragonje zasigurno je Veli Jože , motovunski div kmet, koji je naučio vrijednost slobode i inspirirao Vladimira Nazora da napiše jednu od najpoznatijih alegorija o Istri, istarskom čovjeku i njegovoj borbi za identitet.

Prvi europski vampir živio je u Kringi

Ne toliko dobronamjeran kao istarski divovi, ali svakako poznat i upisan u povijesne knjige, jest Jure Grando. Seljak iz Kringe, Jure je vrlo vjerojatno vodio sasvim običan život. No u smrti koja nije pošla po planu, ostao je zabilježen kao prvi europski vampir. Neobičnu je zgodu zabilježio Johann Weichard Valvasor, a dogodila se prema pričama 1672. godine. Prethodilo joj je dugih 16 godina straha i terora koji je Jure sijao po Kringi. Mještani su se uz pomoć dobrog župnika izborili protiv vampira, a nekoliko stoljeća kasnije prigrlili ga i kao svoju maskotu, legendu i turističku atrakciju.

Vampiri, vještice, vile i druga magična bića Istre

Uz divove i vampire, Istru su nastanjivala i druga magična bića. Vile su plesale po šumskim proplancima i donosile sreću ljudima kojima bi se ukazale, a jedne su noći sagradile i pulsku Arenu, u narodu poznatu kao Divić-grad (Divić = čudo).

Tražite li zakopano blago kojeg u Istri, zemlji rudara, prema predajama ima mnogo, potražite pomoć šumskog duha malika – prepoznat ćete ga po crvenoj kapici.

Ako ste zalutali, moguće da vas je Orko, viloviti demonski konj, na svojim leđima odnio daleko od cilja, stoga okrenite košulju naopako da se zaštitite.

Slična zaštita vrijedi i u borbi protiv štriga, istarskih vještica, no najsigurnije je tu borbu prepustiti krsnicima – istarskim zaštitnicima. Potpuno suprotnost vukodlacima, morama, štrigunima i drugim istarskim demonima, krsnici su jednostavno dobri, oni čuvaju, liječe i brane čovjeka od nedaća. 

Zmajevi u Istri

Liječe navodno i zmajeve brazde, linije koje prema ezoteričnoj tradiciji opasuju Zemlju i opskrbljuju je pozitivnom energijom. Možda je to razlog zašto se u Istri svi osjećaju opušteno i rado se u nju vraćaju: poluotok slovi kao mjesto prošarano tim brazdama, a Motovun kao središte u kojem se sijeku čak tri takve linije. Jedna od njih nastavlja se do Malog svetog Anđela kraj Poreča, brežuljka na kojem se nalazi „istarski Stonehenge“, najstarije i najbolje sačuvano kultno mjesto predantičkih naroda koji su na području Istre živjeli još prije naroda Histra.

A još davno prije njih, da zaokružimo priču o zmajevima u Istri i vratimo se na sam početak povijesti, negdje u doba Krede istarskim su tlom hodali dinosauri. Njihove su kosti i stope inspirirale brojne legende i priče: onu o svetom Jurju koji je spasio ljude od zmaja koji ih je proždirao, o zmaju zatočenom u rovinjskoj spilji, te onu o dva zmaja koja čuvaju ulaz u podzemlje ispod Pićna, gdje se danas održava Legendfest, festival istarskih legendi. Sam poluotok neke podsjeća na zmajevo lice, a prema jednoj predaji, u zagrljaju ga čuvaju čak tri ova stvorenja: planinski zmaj Učke, vodeni zmaj Jadrana i veliki zmaj sjevera što se proteže kroz Sloveniju.

O ratu i ljubavi – povijesne istarske legende 

Osim ovih, brojne su i povijesne legende. U uvali Blaz zauvijek je izgubljena kruna kralja Tomislava, a u Dvigradu blago kapetana Morgana. Nezakcij kraj Pule počivalište je legendarnog histarskog kralja Epulona, u podmorju kraj Umaga potopljen je grad Sipar u kojem je živjela lijepa Rozamunda, a na Brijunima je tužna sudbina snašla ljubavnike Gaja i Lidiju

Atila, bič božji, pustošio je ovim krajevima, sve dok se njegove trupe nisu prestrašile grožnjanskih zvona koja su se sama pokrenula, a sam Atila navodno skončao na Božjem Polju kod Vižinade, kada ga je pastir kamenom pogodio u oko.

I vjerojatno nismo ni zagrebli ispod površine: u Istri mitovima i legendama doista nema kraja. Prepustite im se. Sljedeći put kad posjetite zeleni poluotok, organizirajte svoj izlet putevima bajki i uz malo mašte u gotovo svakom kutku zamijetit ćete tragove magije: vilinska šaputanja u Areni, brundanje divova u rijekama i ponorima, jezovitu tišinu noći u Kringi, zvukove borbe krsnika i štriguna u olujnim oblacima…

 

Izvor: www.terramagica.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.