Charles Dickens u djetinjstvu živio kao siromašni likovi iz njegovih romana (1812.)

Buss, Robert William; Dickens's Dream; Charles Dickens Museum, London; http://www.artuk.org/artworks/dickenss-dream-191221
0

Znameniti engleski književnik Charles Dickens rođen je 7. veljače 1812. godine. Njegovo djetinjstvo ostavilo je znatan trag na svjetskoj književnoj tradiciji, jer je upravo on napisao neke od najsnažnijih romana prema sjećanjima iz svojih ranih dana. Tmurne uspomene bila su uvelike uzrokovane činjenicom da je Dickens u dobi od oko 12 godina upoznao teško siromaštvo.

Naime, njegov otac John Dickens zapao je u dugove zbog kojih je morao otići u dužnički zatvor. U to su vrijeme u Engleskoj zatvori bili u privatnim rukama, a zatvorenici su u njih dovodili i svoje obitelji. Da bi otplatili dugove, zatvorenici su morali na neki način radom zaraditi novac, tim više što su morali privatnim vlasnicima zatvora platiti i svoj boravak ondje.

Zatvor u koji je otišao Dickensov otac, sa suprugom i četvero najmlađe djece, zvao se Marshalsea, a nalazio se u londonskoj četvrti Southwark, južno od rijeke Temze. Mali Charles nije bio među četvero djece koja su živjela s roditeljima u zatvoru, nego je boravio kod jedne obiteljske poznanice. Da bi pomogao svojoj obitelji Charles je morao napustiti školu i raditi desetak sati na dan u tvrtki koja se bavila proizvodnjom crnila za cipele. Nedjeljom je posjećivao svoju obitelj u zatvoru. Takve teške uspomene uvelike je ugradio u svoje romane.

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.