Papa koji je bio potpuno slijep, no ipak aktivan – 1740.

Zanimljivo je da je upravo u doba Klementa XII. započeta u Rimu gradnja znamenite fontane di Trevi, a isti je papa učinio i druge značajne korake za uljepšanje tog grada

0

Zanimljivo je da je upravo u doba Klementa XII. započeta u Rimu gradnja znamenite fontane di Trevi, a isti je papa učinio i druge značajne korake za uljepšanje tog grada

Dana 6. veljače 1740. godine umro je papa Klement XII., koji je u posljednjih gotovo osam godina svog pontifikata bio potpuno slijep. Naime, papa je oslijepio već 1732. godine, dok je bio u drugoj godini svog pontifikata. Osim što je oslijepio, bio je i bolestan, što je dovelo do njegove gotovo potpune vezanosti za krevet. Unatoč tim preprekama, papa Klement XII. pokazao se prilično aktivnim. Zbog fizičkih ograničenja, morao se oslanjati na suradnike. Pomagao mu je poglavito njegov nećak – kardinal Neri Maria Corsini. Zanimljivo je da je upravo u doba Klementa XII. započeta u Rimu gradnja znamenite fontane di Trevi, a isti je papa učinio i druge značajne korake za uljepšanje tog grada.

Papa Klement XII. pripadao je aristokratskoj obitelji Corsini, koja je u srednjem vijeku dala i jednog sveca Katoličke crkve – sv. Andriju Corsinija. Rođeno ime pape Klementa XII. bilo je Lorenzo Corsini, a izabran je za papu u visokoj 79. godini života.

Budući da je već pri izboru bio boležljiv i uvelike vezan za krevet, nije se očekivalo da će dugo živjeti. Ipak, poživio je još gotovo punih deset godina i prilično aktivno vodio Crkvu. Jedna od njegovih akcija bila je i prva papinska osuda slobodnih zidara (masona) iz 1738. godine.

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.