Čitajte djeci i s djecom: Kvalitetna knjiga ‘raste’ s djetetom

Novi se čitatelji odgajaju od najranije dobi, a blagodati za dijete koje od ranoga djetinjstva zavoli knjige i čitanje – slažu se i stručnjaci – doista su višestruke. Čitanjem djeci ili s djecom potičemo osjećaj uzajamnosti i bliskosti, potičemo suosjećanje, prihvaćanje socijalnih i moralnih normi, potičemo kod djece razvoj govora, percepcije, pamćenja, kreativnosti, zaključivanja… Bez obzira na to iz kojih razloga čitali djeci – činimo dobro

0

Novi se čitatelji odgajaju od najranije dobi, a blagodati za dijete koje od ranoga djetinjstva zavoli knjige i čitanje – slažu se i stručnjaci – doista su višestruke. Čitanjem djeci ili s djecom potičemo osjećaj uzajamnosti i bliskosti, potičemo suosjećanje, prihvaćanje socijalnih i moralnih normi, potičemo kod djece razvoj govora, percepcije, pamćenja, kreativnosti, zaključivanja… Bez obzira na to iz kojih razloga čitali djeci – činimo dobro!

Kršćanska sadašnjost već godinama za djecu različite dobi u svojoj biblioteci Kana klub objavljuje prigodna izdanja. Obogaćena kršćanskim vrijednostima i nadahnućem, uvijek uz prigodne i kvalitetne ilustracije koje prate tekst, KS-ova izdanja pratitelj su djeci od vrtićke dobi do tinejdžerskih dana. Mnoga izdanja Kana kluba stižu iz pera poznatih domaćih autora kao što su Stjepan Lice, Sonja Tomić, Dubravka Rovičanac, ili pak istaknutih stranih autora poput Sally Ann Wright, Gill Hollis, Bethan James…

Uoči blagdana sv. Nikole i nadolazećeg nam Božića, akcija već poznatog slogana Čitajte djeci i s djecom u našim knjižarama i web knjižari posvećena je upravo dječjim izdanjima koja su na popustu do čak 50 posto sve do 6. prosinca. Knjiga je uvijek i prigodan dar, a s obzirom na danas široku ponudu naslova, izborom u Kršćanskoj sadašnjosti zasigurno nećete pogriješiti ako tražite izdanje koje promiče kršćanske vrijednosti, opisuje različite događaje primjerene djeci s moralnim poukama – ticali se izravno vjere, biblijskih događaja, blagdana ili pak svijeta mašte, svakidašnjih situacija sa zanimljivim zapletima.

Kvalitetna slikovnica „raste“ s djetetom

Prva knjiga s kojom se djeca susreću obično je slikovnica. Za one najmlađe, važno je da je prikladnih ilustracija i s ne previše teksta. Kvalitetna slikovnica ima posebnu moć – „raste“ s djetetom koje ju prihvati. Na policama Kršćanske sadašnjosti za najmlađe tu je sjajna Biblija za moje prve korake. U obliku torbice, djeci će biti prihvatljiva već na prvi pogled, a razveselit će ih i sjajni, razigrani i veseli crteži koji, na način prepričanog sadržaja prikladnog za taj uzrast, prate izabrane biblijske zgode i istine. Tako će djeca, malo pomalo ulaziti u taj posvećeni krug biblijske vjere i kulture, što je krajnja namjera i autora i izdavača. Za nešto starije najmlađe, tu je i Moja Biblija uspavanka koja donosi prerečene i prepričane biblijske događaje i zgode tako da ih mogu usvojiti najmanja djeca. Biblija uspavanka potaknut će dječju maštu, probuditi zanimanje, ispričati važne biblijske priče i prenijeti vrednote. Na takav način djeca već odmalena ulaze u posvećeni krug biblijskoga svijeta u kojem im je boraviti čitava života.

Sveti Nikola bake Julijane također je izdanje primjereno najmlađima, a posebnu snagu u ovom izdanju nosi sama priča koju potpisuje Stjepan Lice. Roditeljima je katkad teško objasniti neke događaje vezane uz svetce kako bi priča djeci bila prihvatljiva i razumljiva u sadašnjem trenutku. Tu u pomoć dolazi prava knjiga. Kako je sveti Nikola počeo donositi darove? A zašto ih stavlja baš u čizme? Otkrit će nam to baka Julijana u čarobno ilustriranim pričicama i poučiti nas da nije dobro samo ono što je korisno, nego je samo ono korisno što je dobro.

Ususret Božiću, za najmlađe se može izdvojiti i posebno izdanje Božić. Olovčica Lokvica. U pet najvažnijih trenutaka Božićnoga otajstva, k tome podijeljenih u dvije zasebne cjeline, ova slikovnica najmanjima pruža osnovnu informaciju o Isusovu rođenju, ali nudi i obilje zadovoljstva jer prizore koje vide u slikovnici, na posebnome kartonu, priloženom u koricama, sami mogu obojati. Pred djecom starijom od tri godine nastaje cijeli jedan obojani svijet Božićnoga otajstva, a posebnost ove slikovnice je u tome što se zadovoljstvo slikanja može ponavljati. Boja se, naime, običnom vodom za što u samoj slikovnici dobivaju specijalnu olovku – Olovčicu Lokvicu – koju samo valja napuniti. Slika se postupno suši i postupak se može ponavljati.

Kako djeci približiti Bibliju?

Odgovor na naslovno pitanje opet je – knjiga. Djeci predškolskog uzrasta Biblija se može približiti s pomoću prilagođenih priča. Knjiga 365 biblijskih priča za djecu donosi najljepše biblijske priče Staroga i Novoga zavjeta prepričane i sažete kako bi bile prilagođene dječjoj dobi. Poredane su kronološki, odnosno prema rasporedu biblijskih knjiga pa se slobodno može reći da ove biblijske priče pripremaju najmlađe na potpuno upoznavanje Svetoga pisma, njegovih zbilja, događanja, osoba i pojmova te na takav način od malena mogu upijati najvažnije sadržaje svete povijesti. Njihov broj od 365 pokazuje jasnu namjeru priređivača da djeci za svaki dan u godini njihovi roditelji i najbliži pročitaju po jednu priču i tako ih uvode kako u svijet biblijskih sadržaja tako i u svijet zapadne kulture, ali i u svijet kulture izražavanja te u likovni svijet. Knjigu je oslikalo desetero različitih autora što je čini i bogato ilustriranom i različitom i živopisnom.

Moja knjiga pitanja o vjeri namijenjena je djeci nižih razreda osnovne škole. Doima se poput bogato oslikanog malog katekizma i bit će korisno sredstvo roditeljima, katehistima i svima drugima koji djeci žele na jednostavan način i prilagođeno dobi tumačiti vjeru. Poslužit će, dakako, i kao odličan dar u posebnim prigodama. Djeca imaju mnoga pitanja, a katkad nije lako odgovoriti na njih jednostavnim jezikom. Ova lijepo ilustrirana knjiga prepuna je odgovora na pitanja koje bi dijete moglo pitati o Bogu, Isusu, kršćanskoj vjeri, i mnogim drugim temama, kao što su novac, patnja, Biblija, grijeh, Isusova smrt i uskrsnuće, sveta pričest, Duh Sveti…  U knjizi je 112 jasnih i biblijskih odgovora, a uz većinu odgovora nalazi se i prikladni biblijski citat.

Tim tragom, ali za djecu viših razreda osnovne škole, ide i knjiga Što znamo o Bibliji? s podnaslovom Uvod u svetu knjigu kršćanstva. Ova knjiga sadržava točno 58 odgovora na probrana i najčešća pitanja koja si postavljamo o povijesti Biblije, tj. glede njezina nastanka, o njezinim piscima, jeziku na kojem je napisana, o njezinom putu do nas, kršćana, te o smislu njezine poruke.

Sadržava i rječnik koji pojašnjava više od 40 najvažnijih pojmova vezanih uz Bibliju. Teme su popraćene ilustracijama i fotografijama, a jedna njihova vrijednost leži i u tome što su ispričane na vrlo jednostavan način, prilagođen prije svega osnovnoškolcima, a opet dovoljno stručan da pruži mnoge informacije i starijem uzrastu, pa čak i odraslima.

Kršćanske vrijednosti u suvremenom kontekstu i svijetu mašte

Kako kršćanske vrijednosti približiti mladima kroz likove i situacije koji su im bliski najbolje znaju Sonja Tomić i Dubravka Rovičanac. Besima u običnim nebesima autorice Sonje Tomić u dogodovštinama i razgovoru s ostalim životinjama, posebice s lavom Žutislavom, na djeci prihvatljiv način približava priču o Kraljiću, počevši od događaja sa trima kraljevima, djetinjstva i ostalih evanđeoskih zgoda sve do Uskrsa i Uzašašća kada je Kraljić skočio na oblačić spreman da uzleti. Ove uzbudljive priče za djecu predškolskoga uzrasta živopisno je oslikala sama spisateljica.

Za nešto starije osnovnoškolce isto je učinila Dubravka Rovičanac u knjizi priča Sjajna trojka. Ova knjiga zabavna je zbirka priča o „sjajnoj trojki“ prijatelja – a to su Divljan Šumski, divlje dijete šume, Zorko Televizorko, dječak koji nikamo ne ide bez svojeg mobitela, i Ivana na Rolama, pametna i brižna djevojčica. Iz ovih priča isijava kršćansko nadahnuće koje će čitatelje potaknuti na razmišljanje te otmjen stilski izričaj koji će obogatiti njihov rječnik. Svraćajući pozornost na ono bitno, uz lijepe ilustracije u boji koje potpisuje Ante Čulo, ove će priče barem nakratko ponijeti dušu u lijepi svijet mašte.

Sva spomenuta izdanja, te niz drugih, na akciji su u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti do 6. prosinca, a naručiti ih možete ovdje ili putem e-maila ks-prodaja@

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.