Crnogorski književnik Popović: ‘SPC je u Crnoj Gori gotovo paradržavna, paravojna i ideološka utvrda velikosrpstva’

„Bez vlastite, nacionalne i državne Crkve nema ništa od završnog definiranja crnogorskog nacionalnog bića. Završni čin formiranja crnogorske nacije jest autokefalnost CPC-a te zaustavljanje ovakvog po crnogorsko biće i društvo razornog djelovanja SPC-a“ – kazao je za Jutarnji list od petka crnogorski književnik Milorad Popović i dodao da je SPC u Crnoj Gori gotovo paradržavna, paravojna i ideološka utvrda velikosrpstva te da je „gubitkom“ Crne Gore ta ideja praktički na koljenima

0
Foto: Snimka zaslona

„Bez vlastite, nacionalne i državne Crkve nema ništa od završnog definiranja crnogorskog nacionalnog bića. Završni čin formiranja crnogorske nacije jest autokefalnost CPC-a te zaustavljanje ovakvog po crnogorsko biće i društvo razornog djelovanja SPC-a“ – kazao je za Jutarnji list od petka crnogorski književnik Milorad Popović i dodao da je SPC u Crnoj Gori gotovo paradržavna, paravojna i ideološka utvrda velikosrpstva te da je „gubitkom“ Crne Gore ta ideja praktički na koljenima.

„Zato je zakon od krucijalnog i gotovo povijesnog značaja za Crnu Goru“ – ističe Popović, komentirajući zakon o slobodi vjeroispovijesti kojega je sinoć izglasovala Skupština Crne Gore, a za kojeg prosrpski zastupnici tvrde da je paravan za otimanje crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Situacija se u Crnoj Gori smirila dan nakon burnog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti zbog čega je policija uhitila 18 zastupnika prosrpske oporbe, od kojih su trojica zadržana u pritvoru.

Iako su prosrpski oporbeni zastupnici Demokratskog fronta (DF) uporabom pirotehnike, uništavanjem inventara, uvredama i prijetnjama pokušali prekinuti rad crnogorske Skupštine i odgoditi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon intervencije policije koja je privela 22 osobe, zastupnici vladajuće većine su u 2,30 ujutro izglasovali zakon u onom obliku u kojem je bio predložen.

Riječ je o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se konačno utvrđuje crnogorska nacija i državnost i potiskuje velikosrpski identitet iz crnogorskog nacionalnog bića.

Tim se zakonom stvara pravna osnova za povrat nezakonito prepisane crkvene imovine s beogradske Patrijaršije na crnogorsku državu

Tako bi SPC morala vratiti dobar dio imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je trenutno nepriznata od ostalih pravoslavnih Crkava.

Uoči izglasavanja zakona, vođe parlamentarnog i oporbenog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević u Beogradu su se sastali sa patrijarhom Irinejom, te su se nakon toga vratili službenim zrakoplovom Vlade Republike Srbije u Podgoricu gdje su planirali pripremiti velike demonstracije pred parlamentom Crne Gore.

Ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale i posebne bilateralne sporazume. Budući da SPC to nije učinila, ona nastoji osporiti zakon te ga proglasiti protuustavnim i antisrpskim.

Podsjetimo također, Crnogorska pravoslavna crkva bila je autokefalna, odnosno samostalna, sve do 1918. godine

Nakon osnivanja Kraljevine SHS 1918., CPC je ukinuta, a svu imovinu preuzela je SPC. U SPC-u i Srbiji se bune jer smatraju da bi utjecaj SPC-a bio sužen, dok je s druge strane CPC pokrenula postupak za priznanje autokefalnosti u carigradskoj patrijaršiji.

Crna Gora je tako krenula stopama Ukrajine koja je uspjela dobiti autokefalnost za svoju nacionalnu Crkvu te tako ograničiti utjecaj Ruske pravoslavne crkve. Očekuje se da bi CPC mogla dobiti, odnosno obnoviti crkvenu neovisnost jer je bila priznata od ostalih pravoslavnih Crkava do svog ukidanja.

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.