Čudotvorna slika sv. Leopolda koja je spasila život petomjesečnoj djevojčici u Kotoru prilikom potresa 1979.

0
(Čudotvorna) Slika sv. Leopolda u našem svetištu
Sveti Leopold B. Mandić čiji blagdan danas diljem svijeta slavimo, bez sumnje je bio štovatelj bl. Gracije. Tomu u prilog govori i što je u skromnoj ostavštini sv. Leopolda i životopis bl. Gracije, a manje je poznato da su i jedan i drugi svetac dijelili isti životni prostor doduše u različitim stoljećima:bl. Gracija je polovicu svog redovničkog života proveo na Monteortoneu u neposrednoj blizini Padove u kojoj je i sam izvršio čudesno pomirenje zavađenih stanovnika. Sv. Leopold je najveći dio svog života proveo u ovom glasovitom gradu predajući se apostolatu pomirenja ljudi s Bogom po sakramentu pokore.
Na ulazu u naše Svetište, s desne strane nalazi se slika sv. Leopolda. Iako velikih dimenzija, nema neku umjetničku vrijednost jer je reprodukcija dobro uspjelog svečeva portreta. Ipak, skriva jednu posebnu vrijednost i tajnu koja i nije svima poznata.
Kada je na Uskrs 15. 4. 1979. Boku Kotorsku zadesio razorni potres i ostavio dobar dio primorja u ruševinama, ova se slika nalazila u obiteljskom stanu u Kotoru. Stan je imao dva kata, vezana stubištem, a na gornjem su katu bile spavaće sobe. U kutu sobe na gornjem katu se nalazio krevetić s petomjesečnom curicom, rođenom na bl. Gospe od Zdravlja, u čijem je Svetištu na Monteortoneu naš bl. Gracija služio 15 godina, a pred čiji je kipom u obližnjoj crkvi sv. Križa, sv. Leopold svakodnevno vodio bolesnike da bi pred njom za njih molio. U trenutku potresa, strop se kuće obrušio i zacijelo bi ubio curicu da mu se nije ispriječila ova slika sv. Leopolda koja je pala na krevetić i zaštitila bebu. Kada su ukućani došli k sebi od trešnje, potrčali su na razrušeni kat i već pomislili da je dijete mrtvo pod ruševinama. Polako su počeli čistiti dijelove stropa, a dijete nije još uvijek davalo znake života. Kada su napokon došli do krevetića, otkrili su da je na njemu slika sv. Leopolda pod kojom je curica nesmetano spavala. Zahvalni za za ono što su doživjeli kao čudo, roditelji su sliku poklonili našoj crkvi.

 

Izvor: Svetište Bl. Gracije iz Mula

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.