Dejan Kovač: Manjak vjere u pravosudni sustav RH – a!?

Kada 30 godina iščekuješ bolje sutra, kad-tad se neostvarenje prelije i na ekonomiju. Manjak vladavine prava u nas je u zadnjih 30 godina prema grubim procjenama mojih istraživanja koštalo skoro pola  BDPa zamračenog u privatne džepove, pa sjetimo se samo: privatizacije i pretvorbe, stečajnih/predstečajnih postupaka, dodjele subvencija/poticaja, javne nabave, nepotizma i zapošljavanja preko veze...

Autor: Dražen Zetić
0
Gdje nema vjere, nema ni ljubavi, a ako nema ljubavi postavlja se pitanje smisla svega… 
U 2020. 24% građana percipira pravosudni sustav kao nezavisan i to nas stavlja na začelje  po vjeri u pravosuđe. 
Prosjek je na 54% tj. više nego duplo veći, a top zemlje bilježe postotke veće od 80%…
Vjera nije ništa drugo nego očekivanje pozitivnog budućeg ishoda. 
Kada 30 godina iščekuješ bolje sutra, kad-tad se neostvarenje prelije i na ekonomiju. Manjak vladavine prava u nas je u zadnjih 30 godina prema grubim procjenama mojih istraživanja koštalo skoro pola  BDPa zamračenog u privatne džepove, pa sjetimo se samo: privatizacije i pretvorbe, stečajnih/predstečajnih postupaka, dodjele subvencija/poticaja, javne nabave, nepotizma i zapošljavanja preko veze…
Onda jedan visoko pozicionirani sudaca na jednoj konferenciji veli – “Pa znate, to Vam je samo mjera “percepcije”, ne mora biti da je stvarno tako.”
Nitko ne kaže da postoji grijeh činjenja prekršajnih i kaznenih djela osoba u pravosudnom sustavu, ma da i to nije isključeno, već grijeh nečinjenja.
Civlizacije počivaju na vladavini prava i ako je vjera u vladavinu prava narušena onda teški osjećaj nepravde korodira naše svakodnevno življenje.

Da bi vratili vjeru u vladavinu prava u, osim transparentnosti, digitalizacije, promjene sustava nagrađivanja, potrebno je promijenit GLAVNI problem – a to je neovisna selekcija osoba u pravosudni sustav.
Suci, državni odvjetnici i ostali službenici trebaju živjeti i disati boje Ustava, a ne političkog plemena kojem gravitiraju. Na taj način se vraća pravda, a samim time vjera i ljubav u sustav.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.