Dejan Kovač: Rusija gubi trilijune dolara

Rusija će svakako izvući ekonomski deblji kraj, jer sa svakim danom gube sve više dok ne dođu do samog dna gdje će ovisiti samo o unutarnjoj snazi svoje ekonomije i par partnera koji nisu ogledni primjer ekonomskog razvoja poput Bjelorusije, Sj. Koreje i par bivših država SSSR-a

Izvor: pixabay.com
0

Rusija će svakako izvući ekonomski deblji kraj, jer sa svakim danom gube sve više dok ne dođu do samog dna gdje će ovisiti samo o unutarnjoj snazi svoje ekonomije i par partnera koji nisu ogledni primjer ekonomskog razvoja poput Bjelorusije, Sj. Koreje i par bivših država SSSR-a.

Kina zasigurno neće riskirati triliijune i trilijune dolara vanjskotrgovinske razmjene zbog “komunističkog bratstva” i riskirati sankcije. Ne bi bio mudar potez.

U zadnje 22 godine Rusija je pod vlašću Putina gubila sa svakom invazijom. Ovaj put ekonomski efekt će biti najveći. Uz već viđeni veliki broj ljudskih žrtava sa obje strane razmjer ekonomskog potopa će biti ogroman.

Na kraju dana, Putin i njegovi oligarsi će otići iz 150-milijunske vile u 135-milijunske vile, narodi će i dalje ginuti, a 6 500 građana koji su ustali protiv režima neće vidjeti svjetlost dana još dugo vremena. Toliko o jednakosti i socijalizmu koje promiču.

Bitno je da razlikujmo volju režima od volje građana. Veliki broj građana je zarobljen i nema nikakve poluge za osloboditi se okova od režima.

Siguran sam da ćemo itekako vidjeti i unutarnje demografske i/ili demokratske perturbacije unutar same Rusije. U vidu pružanja dodatnog građanskog otpora, ako to ne uspije s dodatnim odljevom građana.

Zaboravljamo da je u zadnjih godinu dana prije samog sukoba Rusija izgubila čak 1 mil građana.
https://www.theguardian.com/…/russias-population…

U svakom slučaju, iz ovog rata režim iz Rusije izlazi znatno slabiji, a liberalne demokracije Zapada puno jače.
Sukob u Ukrajini je početak epohalne borbe za slobode kojima prijete diktatori. U borbi između demokracije i autokracije, svijet očito bira stranu slobode

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.