Đuro Vidmarović: GLORIA LA MARR – NOVO IME NA NEBU HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI KRŠĆANSKOG NADAHNUĆA

U seriji „Književnici iz bosanske Posavine s osobitim zadovoljstvom predstavljam mladu spisateljicu Gloria La Marr (Nevenka Nedić),  rođenu je 23. listopada 1989. u Brčkom

0

 

U seriji „Književnici iz bosanske Posavine s osobitim zadovoljstvom predstavljam mladu spisateljicu Gloria La Marr (Nevenka Nedić),  rođenu je 23. listopada 1989. u Brčkom

Obiteljski je povezala prelijepo mjesto Tolise i slavne Bošnjake. Osnovnu školu završava u Bošnjacima, a srednju medicinsku školu u Slavonskome Brodu. Upisuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku i 2014. godine stječe titulu magistre edukacije filozofije i magistre pedagogije. Svoje prve pjesme piše već 1998. godine.

Izražava se u različitim književnim formama, uključujući slobodni stih, talijanski sonet, haiku, pjesmu u prozi, osmerac, šesterac, dnevnički zapis, roman, kratku priču i aforizam. U pjesništvu se zanatski uzdiže do razine soneta, kao teške forme zbog toga što traži sabranost, disciplinu i odlično poznavanje hrvatskog jezika. Okušala se u svim varijantama soneta.

Osobno ističem vrijednost njezinih pjesama u prozi.

Gloria La Marr je obrazovana, radina, intelektualno široka i kršćanskim vrijednostima nadahnuta intelektualka. O tome svjedoče njezina djela: prvijenac Zlatno doba objavljen 2016. i zbirka poezije Apologija iz 2018. godine. Osim književnošću, zaokupljena je umjetničkom fotografijom i modnim dizajnom. Živi i djeluje u Bošnjacima.

Književna nagrada: Književna nagrada “fra Martin Nedić” za zbirku poezije “Zlatno doba” (2017.)

Autorska djela:

 1. “Zlatno doba” (zbirka pjesama, 2016.)
 2. “Apologija” (zbirka pjesama, 2018.)
 3. “Srce traži zadovoljstvo” (roman, 2022.)

Urednička djela:

 1. “Svjedočanstvo Božjeg milosrđa” (zbirka pjesama, 2018.)
 2. “Mjesečar” (zbirka pjesama, 2019.)
 3. “Suza šokačka” (zbirka pjesama, 2019.)
 4. “Kad rane zabole” (zbirka pjesama, 2021.)
 5. “Bit ćete mi svjedoci” (zbirka pjesama, 2018.)
 6. “U traganju za izgubljenom maramom” (roman, 2021.)
 7. “Dadina duša” (zbirka pjesama, 2021.)
 8. “Brižna oka dva” (zbirka pjesama, 2021.)
 9. “Brižna oka dva” (zbirka pjesama, 2021.)

Roman Srce traži zadovoljstvo objavljen je u kolovozu ove godine. To je prvi autoričin roman. Riječ je o romansiranoj autobiografiji u kojoj je sjedinila svoja tri puta – put prema Bogu, umjetnički put i put prema pravoj ljubavi. Roman je podijeljen na sedam godina i sedam mjeseci. Počinje i završava ljubavnom pričom: onom između Boga i duše te onom između muškarca i žene. To je njezina životna priča, a podijeljena je na tako simboličan način.

„A broj sedam je, napominje, broj koji u Bibliji označava puninu. Na svome putu obraćenja spoznala je, kaže, važnost molitve za druge, prije svega molitve za budućega supruga, i te godine put su prema toj osobi.“

Stoga je jedan dio put do susreta, a drugi je sam susret. Na naslovnici romana srce je probodeno mačem jer, kako je ustvrdila, da nije bilo mača boli, ne bi bilo ni romana.

Apologija je zbirka poezije sačinjena od 99 pjesama u prozi. Podijeljene su u tri poglavlja, ProšlostSadašnjost i Budućnost. Prve 33 pjesme govore o pogreškama, druge 33 o poukama proizašle iz tih pogrešaka, a zadnje 33 o nadi koja se iz tih pouka rodila.

Mišljenja sam kako bi svaki ljubitelj kršćanski nadahnute književne riječi trebao, ako ne posjedovati, a onda bar pročitati djela Glorie La Marr.

Imao sam čast ugostiti kolegicu Nevenku u emisiji „Susret u Riječi“ što ju već četiri godine uređujem i vodim na Laudato TV. Želim da ustraje u književnome radu. To nije lagano, ali donosi obilje unutarnje žetve.

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.