Đuro Vidmarović: Miro Glavurtić – Hrvat iz Boke kotorske preminuo kao Srbin iz Škaljara

screenshot
0
Poštovani, nakon naslova “Preminuo poznati srpski slikar koji je živio u Zagrebu”, dođe mi iskočiti iz kože, od tuge, razočaranja i poniženja
Gospode Bože, pa Miro Glavurtić je Hrvat iz Boke kotorske, rođen u čuvenom mjestu Škaljari. Istina živio je u Beogradu, ali je kao Hrvat MORAO POBJEĆI KAKO BI SPASIO ŽIVOT koji su mu upravo kao Hrvatu željeli oduzeti.
Slično kao glumci Štrljić, Đokica Milaković i gospođa Željka Rajner, kao i Irfan Mensur, čuveni glumac, po majci vezan uz hrvatsku plemićku obitelj Alaupović.
Čitajte dobri ljudi, čitajte kako bi se obavijestili. Da je tako ne bismo proglasiti Miru Glavurtića Srbinom samo zbog toga što je živio u Beogradu? Ondje živi nekoliko tisuća Hrvata.
Vesna Krmpotić je bila velika hrvatska spisateljica, a živjela jer u Beogradu kao i Glavurtić. Pokojni kolega je bio rimokatolik, stručnjak za biblijsko tumačenje Sotone i sotonizma, romanopisac, pjesnik, slavni slikar, dosljedni antikomunist.

 

Osobno sam ga poznavao, kao i njegovoga sina, slijepog glazbenika. Da, zagrebački filistri ga nisu dočekali kako je trebalo. Ogriješili smo se o Glavurtića, poglavito kao pripadnika Hrvata u Boki kotorskoj. Tu su i ostali Hrvati Bokelji. Glavurtić i Andrija Maurović su velikani hrvatskoga slikarstva, a to se smije kazati i za Antuna Šojata i njegovu ženu, Melitu Bošnjak, čak u europskim razmjerima – usuđujem se kazati.
Dušu je ispustio u Utrechtu. Vratio se u nebosklon svojim slavnim predcima. Neka mu je vječna hvala i slava.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=HP8CNHoU4iI

Glavurtić, Miro, hrvatski slikar i književnik (Škaljari kraj Kotora, Crna Gora, 5. IX. 1932). Diplomirao hortikulturu na Šumarskom fakultetu u Beogradu, gdje je djelovao kao samostalan pisac i slikar; od 1992. živi u Hrvatskoj. Jedan od osnivača i teoretičara skupine Mediala (1958). Njegove su slike i crteži kompozicije realnih i nadrealnih elemenata, u kojima se izoštrenim izrazom prikazuju mitske ličnosti i krajolici (Izabela i zvijeri, 1957). U književnom radu iskazuje sklonost asocijativno-nadrealnim vizijama (Satana, 1978; Psine, 1982). Kao neovisan izdavač od 1976. izdao je mnoga djela kršćanskih mistika i katoličke obnove (Opus Dei, 1991).

Izvor: enciklopedija.hr

 

Poreporučamo…

Miro Glavurtić, slikar i književnik, Hrvati ne silaze s Križnog puta

https://www.matica.hr/vijenac/435/Hrvati%20ne%20silaze%20s%20Kri%C5%BEnog%20puta/

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.