DŽIHAD U TRAVNIKU ’93.: Ritualna ubojstva Hrvata

“Taj vojnik je ponosno podigao glavu Dragana Popovića, a ostali su vojnici stali klicati. Zatim je prišao zarobljenicima i prisilio ih da poljube glavu pokojnika, što su zarobljenici i učinili. Preživjeli su bili prisiljeni pokopati posmrtne ostatke, a potom su ih vratili u kuću gdje je jedan stražar Ivi Fišiću najavio da je sutradan on na redu”, kazano je na sudu

The logo of the 7th Muslim Brigade of the Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina
0

Zapovjedništvo Zbornog područja HVO Vitez na današnji dan 1993. godine priopćilo je kako je u Rastovcu pokraj Novog Travnika pronađeno sedam mrtvih tijela staraca i djece koje su prethodnih dana mučki pogubili pripadnici diverzantske skupine mudžahedina.

Ovaj zločin je, pokazalo se naknadno, počinjen 25. listopada 1993. godine, a sve žrtve su bile hrvatske nacionalnosti.

Mudžahedinski zločini u Travniku

U zoru, oko četiri sata, pripadnici zloglasne 7. muslimansko-bošnjačke brigade upali su u selo i poklali sedam hrvatskih civila, a dječaku Goranu Lešiću su pritom polomili ruke i noge. Vladimir Pogarčić, tada pročelnik Ureda za zaštitu ljudskih prava Hrvatske Republike Herceg-Bosne, izvijestio je generala Francisa Briquemonta, zapovjednika UNPROFOR-a za Bosnu i Hercegovinu, o masakru tih sedam civila kao i velikom broju onih koji su odvedeni u zatočeništvo.

U Travniku su sa 1993. na 1994. godinu muslimanske snage pogubile preko 550 Hrvata, a nakon rata je ubijeno osam povratnika. Ritualna ubojstva u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljine nikada nisu adekvatno istražena niti kažnjena. Strijeljano je više desetaka obitelji od kojih se za posmrtnim ostatcima 22 žrtve i danas traga.

Ritualno ubijanje Hrvata i Srba

Primjerice, mudžahedini su oteli pet uglednih travničkih Hrvata i Srba, i odveli ih u svoju bazu u travničkom naselju OrašacIvo Fišić i Dalibor Adžaip svjedočili su o dvodnevnom mučenju pri čemu su ih nazivali “svinjama”. Ujutro su ih uz Kazimira Pobrića i Dragana Popovića odveli na jednu livadu, gdje je nekoliko desetaka mudžahedina stalo oko jedne jame uzvikujući “Tekbir! Alahu-ekber!” Dragana Popovića doveli su do jame i srušili na pod, a jedan od njih, kojega su zvali Hasan, po svjedočenju je kleknuo do Popovića i presjekao mu grkljan. U presudi stoji kako je “Hasanu bilo naređeno da odsiječe glavu sa tijela, no kako ovome to nije polazilo za rukom, prišao je jedan drugi vojnik i obavio dokraja zadatak”:

“Taj vojnik je ponosno podigao glavu Dragana Popovića, a ostali su vojnici stali klicati. Zatim je prišao zarobljenicima i prisilio ih da poljube glavu pokojnika, što su zarobljenici i učinili. Preživjeli su bili prisiljeni pokopati posmrtne ostatke, a potom su ih vratili u kuću gdje je jedan stražar Ivi Fišiću najavio da je sutradan on na redu”, kazano je na sudu.

Do kraja bošnjačko-hrvatskog rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a. Stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina opljačkana, prenosi dnevno.hr

 

 

Izvor: poskok.info

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.