France Prešeren – pjesnik slobode i bunta u književnosti

0

Poznati slovenski pjesnik France Prešeren bio je pjesnik slobode, inata, bunta i romantičarske zanesenosti.

Rodio se davne 1800. godine na današnji dan 3. prosinca, a postao je jedan od najslavnijih pjesnika Slovenije i šire okolice.

U svojoj je dugoj karijeri radio kao prevodilac, odvjetnik, književnik, a svoj je puni domet ostvario u književnosti kao pobornik osnivanja slovenskoga nacionalnog identiteta u književnom djelokrugu.

Njegov je Sonetni vijenac ljubavni raskorak napunjen intimnim pjesničkim duhom s primjesama otuđenosti, klonulosti i romantičarske samoće.

Romantizam, stilska epoha s početka 19. stoljeća prezentirao je sve navedeno: samotnjački duh, umjetnika genija jakoga emocionalnog naboja, nacionalnoga junaka, istraživača dalekih egzotičnih krajeva s osvrtom na klonuli i samozatajni karakter ljudskog bića.

France Prešeren bio je seljačko dijete, rođen u mnogobrojnoj obitelji (treći od osmero djece). Već kao malo dijete pokazuje izvanredne intelektualne sposobnosti, biva proglašen najboljim učenikom ljubljanske gimnazije, usputno piše prve pjesme i na kraju doktorira pravo.

Prešerenov pjesnički stil odudara od početnoga romantičarskog smjera iako ga jednim dijelom obuhvaća. Soneti posvećeni njegovoj najvećoj ljubavi Juliji napisani su raskošnim bojama, pjesničkim slikama prirodnoga intenziteta i neizostavne ritmičnosti s primjesama mračnog, sumornog tonaliteta.

Poetski opus Prešerenova stvaralaštva počinje od matične domovine Slovenije, proteže se planinama, udolinama i zaustavlja se u nizinama. Sam Prešeren je proširio poetski svijet rodne Slovenije. France Prešeren preminuo je 8. veljače 1849. godine u rodnoj Sloveniji, u Kranju od ciroze jetre.

Na vlastitoj je samrti ostavio jednu čuvenu zagonetku za sobom izričući rečenicu koja ni do danas nije do kraja razjašnjena: Za mene bi bilo bolje da nikada nisam bio u Ribnici.

 

Piše: Ivan VRLJIĆ

Izvor: kerigma-pia.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.