Zbog sve veće ovisnosti o uvozu, cijene svinjetine porasle

Svinjetina u Hrvatskoj sve je skuplja. Zbog afričke svinjske kuge porasle su cijene, a Hrvatska sve više uvozi – najveći je uvoznik u Europskoj uniji. Manja je proizvodnja, ali i potrošnja

0

Svinjetina u Hrvatskoj sve je skuplja. Zbog afričke svinjske kuge porasle su cijene, a Hrvatska sve više uvozi – najveći je uvoznik u Europskoj uniji. Manja je proizvodnja, ali i potrošnja.

Iako su cijene svinjetine porasle, na tržnicama se i dalje čeka u redu. U Hrvatskoj je sve manje svinja, ali i sve manje svinjokolja. U budućnosti bi ta tradicija mogla izumrijeti. Porasle su i cijene bravaca, ali ne svuda.

Cijele ove godine u porastu je cijena svinjetine, zbog afričke svinjske kuge u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača u svijetu. Cijena svinjetine je po selima uglavnom fiksna. Međutim, mesna industrija dosta oscilira.

Unazad godinu dana u ovo doba smo prodavali po 9 kuna žive svinje mesnoj industriji, a sad je to negdje 12 kuna + PDV”, rekao je za Novu TV Goran Jančo iz Saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno više od 58 tisuća tona svinjskog mesa, izvezli smo više od 7 tisuća tona, a uvezli više od 87 tisuća tona. Hrvatska je po stanovniku najveći uvoznik u Europskoj uniji.

Sve skuplju svinjetinu Hrvati sve manje jedu – svega 33 kilograma po stanovniku.

N.H.

foto: novo.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.