Glasilo ‘Loža’

Sve je počelo prošlog tjedna kada su vlasnica i urednici portala dnevno.hr privedeni te ispitani zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića. Njega su navodno ucjenjivali tako što su tražili da kupuje u njihovom mediju oglasni prostor, a zauzvrat ne bi otkriti da je mason. Gabrić je to odbio, dnevno.hr je objavio nekoliko tekstova o Gabriću i njegovoj masonskoj loži te ih je oftamolog tužio, a za medije poručio da niti ne skriva kako je mason.

0

Sve je počelo prošlog tjedna kada su vlasnica i urednici portala dnevno.hr privedeni te ispitani zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića. Njega su navodno ucjenjivali tako što su tražili da kupuje u njihovom mediju oglasni prostor, a zauzvrat ne bi otkriti da je mason. Gabrić je to odbio, dnevno.hr je objavio nekoliko tekstova o Gabriću i njegovoj masonskoj loži te ih je oftamolog tužio, a za medije poručio da niti ne skriva kako je mason.

Otkriveno da je i Jelenić mason

Kada je 18. veljače otkriveno da je i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason, on je optužio Gabrića za pokušaj utjecaja na pravosuđe te demantirao da je zbog privođenja urednika i vlasnika medija u sukobu s Gabrićem.

Gabrić je potom uzvratio optužbama na račun glavnog državnog odvjetnika te rekao kako je zapravo Jelenić tražio uslugu od njega, a ne obrnuto te da posjeduje snimku tog razgovora koju će objaviti kada dođe vrijeme.

“Dam iskaz i paralelno provodim svoju istragu u svojoj organizaciji kako je do toga došlo. Išlo je da nas prizna velika francuska loža da postanemo ravnopravni član i to kod određenih članova koji su nas napustili ili se ne slažu izaziva određenu nesigurnost i oni počinju dilati dokumente i djelovati iz najnižih strasti. Mi sad imamo neki mali rat u kojemu neće pobijediti tamna strana”, rekao je Gabrić i u emisiji na N1 televiziji pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem.

Nakon svega Jelenić je podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Podsjetimo, Vlada je Jelenića Saboru predložila na zatvorenom dijelu sjednice 17. travnja 2018. godine, a Sabor ga je potvrdio 20. travnja.

“Primljen sam sredinom ožujka 2018. i bio sam na jednom sastanku udruge krajem ožujka, i od kada sam saznao da sam ušao u postupak kandidature odnosno imenovan za Glavnog državnog odvjetnika nisam sudjelovao niti na jednom sastanku udruge, niti sam plaćao članarinu, premda ispisnicu nemam, tako da formalno jesam i dalje član”, rekao je za Večernji list.

Masonske lože u Hrvatskoj

Struktura i broj masonskih organizacija komplicirani su čak i samim njihovim pripadnicima, govori tportalu jedan hrvatski mason.

Iako je na službenim stranicama hrvatskih slobodnih zidara još uvijek nalazi uvodna riječ velikog meštra Marijana Hanžekovića (preminuo u siječnju 2018.), na izbornoj skupštini Velike lože Hrvatske grof Ivan Drašković, koja je održana 9. listopada 2018. godine, šef hrvatskih slobodnih zidara postao je liječnik Slobodan Kuvalja, njegov zamjenik Boris Vucelić, dok je na tajničku dužnost izabran Dragutin Lovrenčić. Iako je rodom iz Srbca, gdje nikada nije bilo puno Hrvata, on je jedan od obnovitelja slobodnoga zidarstva u Republici Hrvatskoj i nalazi se i na prvom službenom popisu slobodnih zidara od ponovne uspostave masonerije u Hrvatskoj. 1999. godine Ujedinjena Velika Loža Engleske priznala je Veliku ložu Hrvatske.

Nikica Gabrić na čelu je Velikog orijenta Hrvatske. Prvi predsjednik udruge i ujedno prvi veliki meštar ove lože je Zoran Vojnić Tunić, autor nekoliko tekstova u primjerku ‘Lože’ koji možete vidjeti u ovom članku.

U glasilu ‘Loža’ spominje se da je Nikica Gabrić Veliki majstor. Ispod njega se nalaze četiri podorganizacije: Velika loža Stup mudrosti koju vodi Veliki majstor Rajko Vučković, 33. stupanj; Velika loža Stup snage koju vodi Veliki majstor Damir Jandrašek, 33. stupanj; Velika loža Stup ljepote koju vodi Veliki majstor Hrvoje Kolarić, 33. stupanj; Velika loža Libertas koju vodi Veliki majstor Mirko Kostelac, 33. stupanj. U svakoj se od njih nalazi i četiri-pet manjih loža koje imaju svoje vođe.

Jelenić je otkrio kako je početkom ožujka 2018. pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom kojoj tada nije bio na čelu Nikica Gabrić. Dodao je da je nakon što je primljen u udrugu građana veliki Orijent sudjelovao na još jednom sastanku te udruge koju je, zajedno s još nekolicinom članova, napustio u listopadu te godine nakon što ju je preuzeo Nikica Gabrić.

‘’Članovi koji su napustili udrugu osnovali su istovrsnu udrugu čiji sam član. Od kraja ožujka 2018. pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a niti u radu novoosnovane udruge’’, pojasnio je Jelenić.

Ako se pogleda registar udruga, Veliki Orijent Hrvatske je tamo i osnovan je u veljači 2017., tj. 6017. godine, jer slobodni zidari drugačije računaju godine – dodaju im četiri tisuće godina, što zovu anno lucius ili godina svjetla. U registru su i druge velike lože, jedna od njih je i Velika loža Croatia, također osnovana 2017., kojoj je na čelu ranije navedeni odvjetnik Damir Pokupec.

“U slobodnom zidarstvu ne postoji nadnacionalna organizacija. Imate tzv. regularnost ili neregularnost. Osnuje se udruga i ako želi raditi po pravim zasadama i starim tradicijama, mora ispunjavati određeni broj uvjeta. Među njima je i uvjet da u članstvo ne prima žene. Tri veće lože u Hrvatskoj primaju žene, stoga se ne mogu smatrati regularnim. Tri od njih ispunjavaju pravila regularnosti”, otkriva sugovornik tportala, a koji navodi i da u svakoj zemlji može postojati samo jedna priznata loža.

Za to je potrebno da joj se prizna regularnost u 120 drugih regularnih loža, pa je to u Hrvatskoj jedino Velika loža Hrvatske ‘Grof Ivan Drašković’.

 

Izvor: narod.hr

*Mišljenja iznesena u tekstovima osobna su mišljenja njihovih autora  (portala) i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Biram DOBRO

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.