Gordan Lauc: Panika, strah i raftno profiterstvo – razarajući asimptomatski učinci covid-19 na kardiovaskularni sustav!

Medijski naslovi da čak i asimptomatski covid-19 ostavlja teške posljedice na kardiovaskularni sustav bile su lažne vijesti

Izvor: pixbay.com
0
Medijski naslovi da čak i asimptomatski covid-19 ostavlja teške posljedice na kardiovaskularni sustav bile su lažne vijesti.
U svakom ratu širenje neopravdanog straha i panike jedan je od najgorih zločina. Ratno profiterstvo je odmah iza toga. Najveći i najdulji rat koji vodimo je rat čovjeka s patogenima pa je šteta što u tom ratu ne vrijede ista pravila, već ovdje u medijskom prostoru, a često i među onima koji donose odluke, dominiraju širitelji straha i panike…
Kako su se „eksponencijalni rast“, „svi ćemo pomrijeti“, „raspad zdravstvenog sustava“, a već pomalo i „opasni novi sojevi“ pokazali neistinitima, zastrašitelji su se prebacili na „long covid“ i strašne dugoročne posljedice koje će SARS-CoV-2 ostaviti na naše srce, mozak i testise.
Postoji jako dobar razlog zašto je neopravdano širenje straha i panike kazneno djelo. Psihološka komponenta rata često je važnija od objektivne snage neke vojske. Kada se jednom proširi strah, jako je teško dokazati da za njega nema osnove. Nažalost pojedini znanstvenici su u ovoj pandemiji odigrali ružnu ulogu, jer su nedovoljno dobrim studijama (u kojima su uglavnom pobrkali postojeću predispoziciju s posljedicama) dolili ulje na vatru tog straha.
Primjerice objavljeno je (a dobili su i veliku medijsku pozornost) više radova koji su upozoravala da čak i asimptomatski covid može ostaviti jako teške posljedice na naš kardiovaskularni sustav. Srećom postoji i dobra znanost koja stvari sagledava objektivno. To traje malo dulje, no istina na kraju ipak prevlada.
Jučer su u najboljem kardiološkom časopisu „Circulation“ objavljeni rezultati velike studije u kojoj su pratili malo manje od 20,000 mladih sportaša. Među njima je njih 3,018 u nekom trenutku bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Nakon opsežnih pretraga zaključili su da je bilo kakav rizik kariovaskularnih komplikacija kod mladih ljudi iznimno mali. Sve što su naši su bili tipični simptomi viroze (kod 1,774 od 3,018 zaraženih, preostalih 1,244 nisu imali nikakve simptome).
SARS-CoV-2 nije bezazlen virus i kod starijih osoba doista može uzrokovati teki oblik COVID-19. No teški oblik kod mladih je iznimno rijedak i uglavnom je povezan, ili s rijetkim mutacijama koje inaktiviraju naše prirodne mehanizme obrane protiv virusa, ili s gojaznošću koja je i sama po sebi veliki teret za naš respiratorni i cirkulacijski sustav.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.