Grad 1001 crkve

0

Nekada se svojim sjajem i ljepotom natjecao s Kairom i Konstantinopolom, a onda su ga svi stanovnici napustili u 14 i 15. stoljeću.

Danas samo drevne i nadahnjujuće ruševine okružene zidovima dužim od kilometar svjedoče o nekadašnjem drevnom sjaju grada Ani. Bio je ovo glavni grad nekadašnjeg armenskog kraljevstva Bagratid koje je zauzimalo većinu sadašnje Armenije i veći dio istočne Turske.

Njegov zemljopisni položaj učinio ga je prirodnim raskrižjem mnogih trgovačkih putova zbog čega je grad mogao napredovati čak do točke nadmetanja po važnosti i ljepoti s gradovima poput Kaira i Carigrada, a bio je poznat i kao „grad 1001 crkve”. Njegove crkve, palače i utvrde bile su među najljepšim i tehničkim najnaprednijim na svijetu.

Njegova ljepota je, barem dijelom, zapravo bila i razlogom njegova uništenja – najprije su ga zauzeli i srušili Mongoli 1236. godine, a potom ga je početkom 14. stoljeća zadesio snažan zemljotres. Tako je grad koji je tijekom svojih slavnih godina imao oko 200 tisuća stanovnika, na kraju sveden na potpuno napušteni i uništeni grad.

Ruševine grada Ani danas su smještene u modernom dijelu Turske, na teritoriju koji Armenci još uvijek smatraju domovinom svojih predaka. Turisti su njegovi česti posjetitelji iako je Fond za zaštitu svjetske baštine UNESCO istaknuo kako je grad u vrlo kritičnom stanju. Kako kažu lokalne vlasti, radovi na obnovi su nedavno započeli.

 

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.