Alan Šavar (NHR): ISELJENIŠTVO I HRVATSKI TURIZAM ili HEJ HRVATI, HRVATSKA VAS ZOVE….

Izvor: pixabay.com
0

 

Kao i svake godine u ovo doba, direktori raznih turističkih zajednica, Ministri i ini takozvani i samozvani stručnjaci analiziraju turističke rezultate. U dolascima i u noćenjima. I kao i svake godine slušamo hvalospjeve “ove Vlade” kako je sezona bila bolja od one prethodne, koja je bila bolja od one prethodne, koja je bila bolja od one prethodne…. U srpnju smo pak u raznim novinama i na portalima čitali senzacionalističke naslove i crna predviđanja o predstojećem debaklu, o katastrofi koja se sprema toj grani privrede.
Šta je sad’ točno? Kome vjerovati? Tko je u pravu?

Izvor: pixabay.com

Odgovor je: niti jedni niti drugi niti treći… jer svi oni izokreću rezultate onako kako njima najbolje odgovara. Ali to ne iznenađuje kada se radi bez plana i bez cilja, ali u korist politike i politikantstva. Turističkog djelatnika uopće ne zanimaju te nekakve brojke dolazaka i noćenja. Ali ga i te kako zanima koliko mu je ispod crte ostalo u blagajni. Primjerice hoteljer ili iznajmljivač privatnog smještaja će radije prodati jednu sobu za 500 kuna nego pet soba za po 100 kuna. U jednom i drugom slučaju napravio je promet od 500 kuna. Ali ako iznajmi samo jednu sobu ima manje troškove i – logično – ostvaruje veću dobit. To naravno nije primarni interes gore navedenih direktora TZa ili Ministra jer njihov uspjeh ili neuspjeh se mjeri u dolascima i noćenjima, odnosno u tome koliko su boravišnih pristojbi “po glavi” naplatili. To im je jedino mjerilo. Dakle njima je u stvari sasvim svejedno koliki je promet ili zarada onoga koji je odradio posao, koji je zaista ugostio gosta i brinuo se o njemu. Njima je samo bitna količina ili masa turista kojima će naplatiti tu njihovu boravišnu pristojbu a manje im je važna cijena ili kvaliteta turističke usluge.

No, u cijeloj priči oko našeg turizma ima još jedan vrlo važan faktor kojeg naši vrli političari vole prešutjeti a to je odgovor na pitanje: KOJI su to gosti koji dolaze k nama u Hrvatsku? Svakako, ima tu pravih turista… prvenstveno Slovenaca, Mađara, Čeha, Slovaka… pa Talijana, Engleza, Amerikanaca, Francuza, pa čak i Azijata…. I tu su naravno naši najdraži – oni koji razumiju kada na tabli piše “ZIMMER FREI”… oni sa njemačkog govornog područja – Njemci, Austrijanci i Švicarci.

Izvor: pixabay.com

ALI… jesu li to stvarno pravi Njemci, pravi Austrijanci, pravi Švicarci? Ili se možda kod mnogih u stvarnosti radi o – Hrvatima? O onima koji su već godinama, desetljećima a možda čak generacijama tamo negdje u tuđini, koji moguće prelaze granicu sa nekom drugom putnom ispravom a ne hrvatskom, kako ih hrvatska granična policija nebi previše ispitivala i zadržavala… koji za vrijeme godišnjeg odmora dolaze u Domovinu, odu tjedan dana u obavezan obilazak rodbine i onda još tjedan-dva negdje na more gdje ih se u statistikama vodi kao “furešte”. A takvih je iz godine u godinu sve više i više. I gledajući praznu Slavoniju, Liku, dalmatinsku Zagoru i hrvatske dijelove BiH biti će ih i u buduće sve više i više!

Ako uzmemo u obzir tu činjenicu, nalaže se pitanje dali je možda onaj spomenuti svakogodišnji porast dolazaka i noćenja u nekakvoj direktnoj korelaciji sa iseljavanjem nas Hrvata?
Ja sam duboko uvjeren da JE!

Izvor: pixabay.com

Naravno da se brojke koje bi to potvrdile ne mogu nigdje naći. A da i negdje postoje, “naši” vlastodršci će ih skrivati kao zmija noge jer bi im to debelo pomrsilo račune i upropastilo krasnu sliku o uspjesima njihove turističke politike kakvu žele prikazati naivnoj hrvatskoj javnosti. Nije njih briga koliko je Hrvatica i Hrvata napustilo Hrvatsku, dapaće, to mogu okrenuti u njihovu korist i reči kako je smanjena nezaposlenost – zahvaljujući politici “ove Vlade”… A turističke posjete tih raseljenih Hrvatica i Hrvata Domovini pak mogu prikazati kao rast turizma – zahvaljujući politici “ove Vlade”… I za jedno i za drugo su uistinu zaslužni ti “naši” političari i ta njihova politika – ali ne po dobru!

P. S. Predsjednica KGK je neki dan u Americi objavila promotivni slogan za te i takve turističke buduće posjete raseljenih Hrvata: HEJ HRVATI, HRVATSKA VAS ZOVE…!

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=99re33iIt7s

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.