Granice hrvatskog kraljevstva u trijalističkoj monarhiji 1918.

Ovo su granice Hrvatskog Kraljevstva zbog koje su krvavo ubijeni hrvatski prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegova supruga vojvotkinja Sofija u Sarajevu na današnji dan 1914. godine

0

Ovo su granice Hrvatskog Kraljevstva zbog koje su krvavo ubijeni hrvatski prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegova supruga vojvotkinja Sofija u Sarajevu na današnji dan 1914. godine!

Njihovim ubojstvom velikosrpski iredentisti su mislili da će zaustaviti trijalističku reformu Monarhije. Uvukavši čitav svijet u jedan globalni rat koristili su preko Rusije svoje diplomatske veze za jačanje velikosrpske ili jugoslavenske ideje kao ništa drugo nego li svoj nacionalistički “Drang nach Westen” (potez prema zapadu). No ta ideja je doživjela i jedan državni poraz u vladavini jedinog hrvatskog kralja blaženika Karla IV., koji je nastavio zamisao sarajevskih mučenika i žrtava velikosrpske politike nadvojvode Franje Ferdinanda i supruge vojvotkinje Sofije. I tijekom svoje kratke vladavine podržavao i gurao trijalističku reformu koja je doživjela svoj vrhunac 21. listopada 1918. kada su proglašene zemlje krune Hrvatske (Kraljevina Hrvatska).

Unatoč tome domaći republikanci prodali su Hrvatsku domovinu za jugoslavenski suživot. No ne bez otpora! Iako u stvarnosti postojala samo tjedan dana, pravno se Hrvatsko Kraljevstvo još i dalje održavalo kroz priznanje Pešte i novog hrvatskog bana u studenom 1918., naspram onog imenovanog od Narodnog vijeća. Jedan povijesni podsjetnik da uvijek treba ciljati ka borbi do kraja i da je vrijeme da se otrijeznimo tih republikanskih ideala koji i dan danas dominiraju hrvatskim društvom i politikom. A ne zaboravimo dva puta su nas upravo ti “naši” hrvatski republikanci prodali u jugoslavensko ropstvo. 

 

Izvor: Kraljevina Hrvatska

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.