Hercegovački Robin Hood

Na današnji dan 1871. godine u mjestu Runovići Austro-ugarska vojska uhitila je hajduka Andrijicu Šimića, poznatog pod nazivima Kralj gorskih klanaca i Hercegovački Robin Hood

0

Na današnji dan 1871. godine u mjestu Runovići Austro-ugarska vojska uhitila je hajduka Andrijicu Šimića, poznatog pod nazivima Kralj gorskih klanaca i Hercegovački Robin Hood.

Andrijica je rođen u siromašnoj obitelji u Alagovcu, nedaleko od Gruda, a u djetinjstvu je radio teške poslove kod age Tikvine u Mostaru. Nakon što su mu turski poreznici opljačkali oca, a kadija, kojemu se obratio nije htio intervenirati nego je umalo i njega uhitio, odmetnuo se u hajduke.

Kad je postao hajduk, napadao je turske karavane, trgovce i poreznike. Na planini Kamešnici i danas je poznata pećina koja se po njemu zove Šimića pećina.

Andrijica je prema narodnoj predaji otkupljivao osmansku zemlju za Viničane i gradio im kuće te im darovao konje i krave, zbog čega ga i danas u Zagori i Hercegovini smatraju herojem. Ali kako je pljačkao turske trgovce i po austro-ugarskom teritoriju postao je trn u oku i Austrijancima koji su ga željeli pod svaku cijenu uhititi.

To se i dogodilo 14. siječnja 1871. godine kada je u selu Runovići, uhićen je dok je spavao kod Ante Garca, koji ga je izdao radi nagrade koju su Austrijanci obećali onome tko ga preda vlastima.

Austro-ugarska vlast osudila ga je na doživotnu kaznu zatvora, a teretilo ga se za pljačku, razbojstva, iznude, ranjavanja i otimačine, ukupno 86 kaznenih djela… ista sudbina dočekala je i cijelu njegovu družinu, ukupno 25 ljudi.

Suđenje Andrijici bilo je prvo suđenje na Hrvatskom jeziku. Nakon 30 godina zatvora pomilovan je i pušten na slobodu, u Splitu na rivi mu je organiziran veliki doček, a po selima je bio poznat kao živa legenda, te su se priče o njemu i njegovim pustolovinama nastavile pričati sve do danas.

Prema narodnoj predaji je i nakon 30 godina zatvora, u dubokoj starosti bio toliko snažan da je mogao preskočiti magarca s mjesta. Preminuo je 1905. godine u Runovićima, a pokopan je pored groba svog izdajice Ante Garca.

 

Hrvatska povijest – na današnji dan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.