Hrvatska ima najstarije javno kazalište u Europi – Znate li gdje se nalazi?

Svjetski je dan kazališta koji se obilježava od 1962. godine. Dan 27. ožujka odabran je na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961., a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu

Izvor: Ministarstvo kulture
0

Svjetski je dan kazališta koji se obilježava od 1962. godine. Dan 27. ožujka odabran je na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961., a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Svjetski dan kazališta je prilika da kazalištarci podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu. Na taj dan u kazalištima se prije predstava čitaju poruke, a u nekim je kazalištima ulaz na predstave besplatan.

Foto: Ministarstvo kulture

Hrvatska ima tu čast da na njezinom teritoriju postoji jedno od tri najstarija kazališta u Europi i prvo ikad pokrenuto javno kazalište na starom kontinentu.

Hvarsko kazalište izgrađeno je 1612. godine na prvom katu Arsenala, u središtu povijesne jezgre Hvara, i jedna je od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada svoje vrste na Mediteranu te je proglašena spomenikom najviše kategorije od nacionalnog značaja za Republiku Hrvatsku.

Od samog osnutka, kroz više od četiristo godina svog postojanja, kazalište je bilo središte kulturnog i društvenog života Grada i Komune. Gradnji komunalnog kazališta pridonijelo je humanističko ozračje otoka, pojava renesansnih dramskih tekstova Hvarskog književnog kruga od Lucića i Hektorovića, do Pelegrinovića i Benetovića, kao i čvrste veze Hvara sa drugim jadranskim komunama Splitom i Dubrovnikom.

Kazalište je od svog osnutka nekoliko puta pregrađivano, a današnji izgled dobilo je na prijelazu s 19. na 20. stoljeće. Od tada je prošlo i temeljitu restauraciju, a danas prelazi okvire lokalne zajednice. Hvarsko kazalište središte je nekih od najznačajnijih kulturnih manifestacija Hrvatske, poput Dana Hvarskoga kazališta.
J.K.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.