ALEN TOMIĆ, MISLITI U METAFORAMA

Ova knjiga je svojevrsni hommage filozofiji kao učiteljici, njezinoj blagosti i zavodljivosti, autentičnoj iskrenosti mišljenja, neodoljivoj privlačnosti pitanja i trajnoj potrebi za pronalaskom novih odgovora

0

Govoriti o metafori i filozofski promišljati prisutnost metafore u svakodnevnom jeziku, znanstvenim teorijama te općenito kulturi zasigurno nije jednostavno. Odnos jezika i mišljenja jedan je od najstariji filozofskih izazova i dakako sveprisutna filozofska tema još od Platonovih dijaloga, preko srednjovjekovnog problema univerzalija, analitičke filozofije i primata logike, Wittgensteinove šutnje pa sve do Heideggerova nastanjivanja bitka u kući jezika. Svaki se ozbiljniji obračun s ovom temom izlaže opasnosti zadiranja u povijesni anakronizam, ali istovremeno djeluje kao izazov i otvara put novim načinima razumijevanja i interpretiranja filozofskog te kulturnog nasljeđa.

Upravo na tom tragu Naklada Breza nedavno je objavila knjigu Alena Tomića Misliti u metaforama kao svojevrsni doprinos dijalogu tradicije i suvremenosti u okvirima filozofskog promišljanja odnosa metafore i jezika. Svoje premijerno predstavljanje široj publici dotično djelo doživjet će između ostalog i na ovogodišnjem Interliberu. Iz predgovora knjizi izdvajamo: 

Povijest mišljenja je djelomično i povijest upotrebe metafora, a ne isključivo strogo racionalnih kategorija. Metafore prožimaju svijet specifičnim vidom značenja koji se podudara s iskaznim potencijalima slikovitoga. Metafora takoreći proizvodi smisao i ondje gdje ga nema. Čovjek je okružen simboličkom vrijednošću kulturnih ostvarenja: u njima živi i kroz njih zadobiva povjerenje u svijet. Metafora se stoga uklapa u sveopći okvir simboličkoga, u estetičkom, društveno-političkom i/ili znanstvenoteorijskom smislu. Dotični smisao uvijek sadrži određenu vrstu antropocentričnog predočavanja onoga što realnost treba, može ili pak zaista znači.

Ova knjiga je svojevrsni hommage filozofiji kao učiteljici, njezinoj blagosti i zavodljivosti, autentičnoj iskrenosti mišljenja, neodoljivoj privlačnosti pitanja i trajnoj potrebi za pronalaskom novih odgovora.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.