Predstavljanje 3 izuzetno značajne knjige: KANON LEKË DUKAGJINI, ALBANSKA MITOLOGIJA i RJEČNIK ALBANSKE RELIGIJE, MITOLOGIJE I NARODNE KULTURE

Osobita nam je čast pozvati vas 9. studenog, 2023. godine u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu, Preradovićeva 5, u 18. sati, na predstavljanje 3 izuzetno značajne knjige

Izvor: pixabay.com
0
Poštovani,
Osobita nam je čast pozvati vas 9. studenog, 2023. godine u Knjižnici i čitaonici “Bogdan Ogrizović” u Zagrebu, Preradovićeva 5, u 18. sati, na predstavljanje 3 izuzetno značajne knjige
O knjigama:
1. KANON LEKË DUKAGJINI – Nemoguće je danas razumjeti albansku kulturu bez poznavanja običajnog prava, drevnog zakona Albanaca, Kanona Lekë Dukagjina, koji je bio stoljetni kodeks ljudskog ponašanja i regulirao individualno i kolektivno ponašanje. Običajno pravo nije bio samo izvršni pravni mehanizam koji je osiguravao relativno normalan razvoj društva i funkcioniranje gospodarstva, društvenih i obiteljskih odnosa, već je osiguravao i mehanizme za organizaciju lokalne uprave i rješavanje sporova. Kanon je sažetak pravnih običaja i vjerskih normi, koji obuhvaća brojna pravna područja kao što su kazneno, građansko, obiteljsko i procesno pravo.
Kanon Lekë Dukagjina vladao je sve do početka dvadesetog stoljeća. Izvorno ga je formulirao Lekë Dukagjini, albanski princ i pratilac albanskog nacionalnog heroja, Gjergj Kastrioti Skanderbega (1405.-1468.). Iako Lekë Dukagjini nije osmislio i objavio Kanon, već to je bio skup stoljetnih nepisanih običajnih pravila koja su se prenosila usmeno i bio dio tradicije svih Albanaca, Kanon je nazvan po Lekë Dukagjiniju kao izraz poštovanja i sjećanja na povijesnu osobu, istaknutog velikog narodnog pravednika, heroja i borca protiv Turaka, tako da je albanski narod zauvijek odao počast Lekë Dukagjinu imenujući ga autorom Kanona.
Građu Kanona Lekë Dukagjina, Shtjefën Gjeçovi je razvrstao u knjige, poglavlja, glave, članke, paragrafe i iznimke i dopune, te sadrži izreke i poslovice. Kanon sadrži:
– 12 knjiga pod nazivima: Crkva, Obitelj, Brak, Kuća, Rad, Zajmovi, Izgovorena riječ, Čast, Štete, Zakon protiv zločina, Sudsko pravo i Rasterećenja i izuzeća.
– Dva poglavlja
– 24 glave
– 159 članaka
– 1263 paragrafa
– te sadrži iznimke i dopune.
2. ALBANSKA MITOLOGIJA – akademika Marka Tirte. Ova izuzetna knjiga pruža dubok uvid u bogatstvo i složenost albanske mitologije, otvarajući vrata u svijet drevnih vjerovanja i legendi koje su oblikovale albansku kulturu i identitet.
Autor nas vodi na putovanje kroz različite aspekte albanske mitologije, istražujući ne samo likove i priče, već i kontekstualne elemente koji su oblikovali albansko mitološko vjerovanje. Kroz njegovo istraživanje, otkrivamo kako su se mitovi prenosili s generacije na generaciju, kako su se prilagođavali vremenskim i društvenim promjenama, te kako su bili povezani s drugim mitološkim tradicijama u regiji.
Knjiga je podijeljena u dvanaest velikih poglavlja: Opći pregled, Povijest albanske mitologije, Kultovi prirode, Kult kamenja i špilja, Mitska bića i demoni, Zmija u mitologiji, Kultovi obiteljskog života, Smrt u obredima i vjerovanjima, Kult poljoprivrede i stočarstva, Kalendarski obredi, Kult zanatstva i majstorstva, Kult brojeva.
Ova knjiga će vas povesti na nevjerojatno putovanje kroz vremenski slojevit svijet albanskih mitova, omogućujući vam da se približite drevnim pričama i otkrijete njihovu univerzalnu poruku i vrijednost. Pruža nam priliku da upoznamo mitološka bića poput Zana, Ora, Dragona, Kučedra i mnoge druge, kao i mitske epove među kojima je najznačajniji mit o Krešnicima.
3. RJEČNIK ALBANSKE RELIGIJE, MITOLOGIJE I NARODNE KULTURE– autor Robert Elsie. Ova knjiga, zbirka pojmova, iako prema riječima autora nije potpuna nego djelomična, predstavlja temeljno djelo koje osvjetljava bogatstvo i dubinu albanske kulture, te njenu jedinstvenu mješavinu religijskih, mitoloških i tradicijskih elemenata.
“Rječnik albanske religije, mitologije i narodne kulture” nije samo niz definicija i opisa, već je duboko istraživanje koje nam omogućuje da bolje razumijemo i cijenimo jedinstvenost albanskog identiteta. Sastoji se od pažljivo sakupljenih informacija i sažetih pregleda različitih aspekata albanske kulture, pružajući nam cjelovitu sliku koja do sada nije bila dostupna na ovakav način.
Da podsjetimo, u našem izdavaštvu prošle godine objavljena je knjiga „Albanska plemena“ istoimenog autora u kojoj se nalaze mnoge obitelji čija prezimena i danas nose. U njoj je opisano porijeklo plemena, geografsko područje na kojem je pleme živjelo, legende i poznate osobe iz plemena iz kojih potječu.
“Rječnik albanske religije, mitologije i narodne kulture” nije samo namijenjena stručnjacima i akademskoj zajednici, već i svima koji su znatiželjni i žele produbiti svoje znanje o različitim kulturama svijeta. Ona pruža vrijedan resurs za sve one koji su zainteresirani za istraživanje i razumijevanje malo poznatih aspekata albanske kulture.

 

Dobro nam došli!
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.