Ivan Lazar Krmpotić: Umjetnost u tehnici slame

Knjiga Umjetnost u tehnici slame Lazara Ivana Krmpotića povijesna je i kulturološka studija ne samo o jednom likovnom fenomenu hrvatske dijaspore u Bačkoj, već i o stoljetnoj postojanosti hrvatskog etnosa i Katoličke crkve na tim prostorima

0
“Knjiga Umjetnost u tehnici slame Lazara Ivana Krmpotića povijesna je i kulturološka studija ne samo o jednom likovnom fenomenu hrvatske dijaspore u Bačkoj, već i o stoljetnoj postojanosti hrvatskog etnosa i Katoličke crkve na tim prostorima.

Pedantno vjeran čvrstim podacima i neospornim činjenicama, autor faktografskim jezikom izlaže kronologiju jedne izuzetne pojave, ali je ne izvlači iz konteksta općih životnih, društvenih, političkih i kulturoloških prilika slijedom vremenskih događanja. S posebnim osjećajem za odnose on nalazi pravu mjeru između zajedničkih i pojedinačnih događanja, ukazujući objektivno na ostvarene doprinose i zasluge u rezultatima. Zaključke donosi nakon detaljno ekspliciranih zbivanja, čime zapravo temeljne teze potvrđuje primjerima iz prakse.

Potvrdu da je umjetnost u tehnici slame nastala pred više stoljeća medu bačkim Hrvatima, jedinstvena u svijetu, potvrđuju usporedbe s nekim rukotvorinama iz raznih biljnih vlati u zemljama Afrike i Azije kao u Kini ili Japanu gdje se od traka bambusa ili njegove stabljike izrađuju pleteri što služe kao ukrasni, ali i ceremonijalni predmeti. To je, međutim, na tim lokacijama ostalo na razini anonimnog rukotvorstva i nikada nije uspjelo zakoračiti u sferu umjetničkih individualnih kreacija.”

Juraj Baldani
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.