Albanska mitologija” akademika Mark Tirte

„Albanska mitologija“ akademika Marka Tirte prevedena je s albanskog na hrvatski jezik

0

Ova izuzetna knjiga pruža dubok uvid u bogatstvo i složenost albanske mitologije, otvarajući vrata u svijet drevnih vjerovanja i legendi koje su oblikovale albansku kulturu i identitet.

Autor nas vodi na putovanje kroz različite aspekte albanske mitologije, istražujući ne samo likove i priče, već i kontekstualne elemente koji su oblikovali albansko mitološko vjerovanje. Kroz njegovo istraživanje, otkrivamo kako su se mitovi prenosili s generacije na generaciju, kako su se prilagođavali vremenskim i društvenim promjenama, te kako su bili povezani s drugim mitološkim tradicijama u regiji.

Knjiga je podijeljena u dvanaest velikih poglavlja: Opći pregled, Povijest albanske mitologije, Kultovi prirode, Kult kamenja i špilja, Mitska bića i demoni, Zmija u mitologiji, Kultovi obiteljskog života, Smrt u obredima i vjerovanjima, Kult poljoprivrede i stočarstva, Kalendarski obredi, Kult zanatstva i majstorstva, Kult brojeva.

Ova knjiga će vas povesti na nevjerojatno putovanje kroz vremenski slojevit svijet albanskih mitova, omogućujući vam da se približite drevnim pričama i otkrijete njihovu univerzalnu poruku i vrijednost. Pruža nam priliku da upoznamo mitološka bića poput Zana, Ora, Dragona, Kučedra i mnoge druge, kao i mitske epove među kojima je najznačajniji mit o Krešnicima.

Promocija ovog izdanja biti će 9. studenog, 2023. godine u Knjižnici i čitaonici “B. Ogrizović” u Zagrebu, Preradovićeva 5, u 18. sati.

 

 

Izvor: kulturadea.wixsite.com

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.