HRVATSKI BORCI IZ BRČKOG REAGOVALI NA PODIZANJE OPTUŽNICE

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B, Udruga obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata HVO reagovali su danas povodom podizanja optužnice za ratne zločine

0
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B, Udruga obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata HVO reagovali su danas povodom podizanja optužnice za ratne zločine.”Dana 08. 03. 1993.  godine u jutarnjim satima, specijalne postrojbe Vojske Republike Srpske iz pravca Brčkog su napale hrvatsko selo Boderište. Tom prigodom je ubijen i ranjen veći broj pripadnika 108 brigade HVO Brčko i mještana sela Boderište. Veći dio sela je porušen, među kojim i katolička crkva, koja je srušena do temelja, svi civili protjerani, te nekoliko civilnih osoba zarobljeno i odvedeno u srpske logore.

Nakon cjelodnevnih bojevih djelovanja, naše snage su se konsolidirale, te je onemogućeno dalje napredovanje neprijateljskih postrojbi. U predvečernjim satima crta obrane je uspostavljena i vraćena u prvobitno stanje.

Za sve nas koji smo bili pripadnici 108. HVO brigade ova bitka za Boderište je čin velike vojničke i ljudske hrabrosti, potpuno čista i vojnički potpuno časna.

U obrani Boderišta je bilo žrtava na obije strane. Tvrdimo da nije počinjen nikakav ratni zločin s naše strane, niti smo imali informaciju da je počinjen ikakav ratni zločin. Tim više nas iznenađuje podizanje optužnica protiv naših zapovjednika Martina Frančešević i Ive Anđelović koje se optužuje po zapovjednoj odgovornosti „da su znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin“.

Držimo da je i ova optužnica još jedan atak na časne pripadnike 108. HVO brigade za koje smo sigurni da će dokazati svoju nevinost te da će biti oslobođeni.

Izražavamo sumnju da su ovakve apsurdne optužnice pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, poglavito imajući u vidu da još uvijek nisu procesuirani odgovorni za strašne zločine počinjene nad hrvatima u Boderištu, Laništima, Vukšiću, Goricama, Ulicama, itd.”

 

Izvor: InfoBrcko

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.