108. brigada HVO-a Ravne-Brčko

1992. godine u brčanskom kraju na slobodnom teritoriju formirana je 108. brigada HVO Ravne-Brčko. Dogodilo se to ubrzo nakon što je 1. svibnja 1992. Brčko okupirano, a srpske snage započele etničko čišćenje tog područja. U brigadi su se osim Hrvata sve do ožujka 1993. borili i Muslimani iz brčanske općine. Ova je brigada osim vojnih uključivala i civilne strukture vlasti Hrvata i Muslimana iz predratne općine Brčko

0
1992. godine u brčanskom kraju na slobodnom teritoriju formirana je 108. brigada HVO Ravne-Brčko. Dogodilo se to ubrzo nakon što je 1. svibnja 1992. Brčko okupirano, a srpske snage započele etničko čišćenje tog područja. U brigadi su se osim Hrvata sve do ožujka 1993. borili i Muslimani iz brčanske općine. Ova je brigada osim vojnih uključivala i civilne strukture vlasti Hrvata i Muslimana iz predratne općine Brčko.
Njima se već u početku pridružuju hrvati iz okolnih sela koja do tada nisu pripadala brčanskoj općini. Tako su se u postrojbu 108. HVO brigade uključili hrvati iz Špionice, Srebrenika, Cerika, Hrgova i drugih naselja. Ova naselja su od pamtivjeka gravitirala Brčkom u prometnom, katastarskom, vjerskom, trgovačkom i drugim pogledima života. Brčanska se brigada od početka rata u logističkom pogledu naslanjala na R. Hrvatsku.
U ožujku 1993. godine Muslimani se izdvajaju iz 108. HVO brigade u vojnom i civilnom pogledu oni se oslanjaju na BiH dok se Hrvati od tada u svakom pogledu oslanjaju na Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Ubrzo će doći do osnivanja Hrvatske općine Ravne-Brčko koja se prostire na 275 km2 i na kojoj je prije rata živjelo oko 30 000 Hrvata, a čije utemeljenje je započelo još u travnju 1992. godine kao rezutat dogovaranja i zaštite prava naroda na području općine Brčko. Hrvati sa slobodne teritorije brčanske općine hrabro su branili svoja naselja tijekom rata od 1992.-1995. godine. Hrvati iz tih naselja često su se borili prsa u prsa s višestruko nadmoćnijim srpskim agresorom. Uvijek su ogromnom hrabrošću uspjeli očuvati ne samo Boderište nego i okolna naselja, Zovik, Štrepce, Dubravice Donje, Boće i ostala naselja.
Premda su ova naselja, osobito Boderište, bila izložena danonoćnom granatiranju, hrvatski branitelji nikada nisu napustili crte bojišnice koja je ostala nepromijenjena od početka rata. To je jugoistočna crta bojišnice na području brčanske općine. Čak su nanijeli ogromne gubitke neprijatelju kako ljudstvu tako i u materijalno – tehničkim sredstvima. Također, u obrani brčanskog kraja kroz 108. brigadu HVO-a sudjelovali su i brojni strani dragovoljci.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.