Ivan KOZLICA: Kontroverze kod javnog iznošenja broja poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu

Ispred zagrebačkog Islamskog centra i džamije 2012. godine sagrađen je Spomen park sa spomen-obilježjem Bošnjacima braniteljima Hrvatske. Na 28 kamenih ploča, pored upisanih imena, piše da se spomenik podiže u znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na poginule Bošnjake u Domovinskom ratu. Nekoliko je ploča prazno i one su spremne za upisivanje novih imena. S obzirom na to da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Republici Hrvatskoj bilo 43.469 Muslimana, hrvatska javnost već godinama u nevjerici sluša i na brojnim mrežnim stranicama s čuđenjem čita da je u postrojbama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata sudjelovalo oko 25. 000 Bošnjaka, od kojih je više od 1.100 poginulo

Izvor: pixabay.com
0

Ispred zagrebačkog Islamskog centra i džamije 2012. godine sagrađen je Spomen park sa spomen-obilježjem Bošnjacima braniteljima Hrvatske. Na 28 kamenih ploča, pored upisanih imena, piše da se spomenik podiže u znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na poginule Bošnjake u Domovinskom ratu. Nekoliko je ploča prazno i one su spremne za upisivanje novih imena. S obzirom na to da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Republici Hrvatskoj bilo 43.469 Muslimana, hrvatska javnost već godinama u nevjerici sluša i na brojnim mrežnim stranicama s čuđenjem čita da je u postrojbama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata sudjelovalo oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je više od 1.100 poginulo

Jedan od predavača na Tribini o Domovinskom ratu (Udruge za promicanje istine o  hrvatskoj povijesti), mr. Ivan Kozlica, osvrnuo se na spomen park sa spomen-obilježjima Bošnjacima braniteljima Hrvatske pored džamije u Zagrebu. Spomenik je podignut 2012. godine. Na njemu stoji da je RH branilo 25.000 Bošnjaka. Pored toga je i 28 ploča s imenima s 982 imena. U Ministarstvu hrvatskih branitelja nalaze se 204 od tih imena, a 165 njih se vodi kao “smrtno stradali”. On je postavio pitanje o razlici u brojevima.

Osim poginulih Bošnjaka, na spomeniku se nalaze imena Makedonaca, Roma, Bugara, Arapa, i Hrvata – samo zato jer su im imena islamska, ili podsjećaju na njih, kaže Kozlica. Za desetak je Kozlica, kaže, provjerio da su Hrvati katolici. Neki su poginuli, neki nestali, a dvije osobe su iz HVO-a i nemaju veze s bošnjaštvom i islamom, kaže Kozlica.

Hamdija Malić bio je predsjednik udruge Bošnjaka branitelja Hrvatske, a on je 2018., kaže Kozlica, iznio podatak da je Hrvatsku branilo 30.000 Bošnjaka, od kojih je poginulo 1695., što je broj koji se često rabi u političke svrhe. Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović govori o oko 25.000, a poginulih za neovisnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku 1180. Tajnik bošnjačke udruge govori o 16.000 Bošnjaka koji su branili Hrvatsku u Hrvatskoj, a 9.000 u BiH.

Po popisu stanovništva iz 1991. godine, kaže Kozlica, u Hrvatskoj je ukupno živjelo 43.000 muslimana, od toga 22.000 muškaraca, a od njih manje od 15.000 je bilo između 20 i 60 godina. Ispada da je svaki musliman između 20 i 60 godina koji je živio u Hrvatskoj branio Hrvatsku.

Kozlica kaže da mu je to bilo nelogično, pa je išao istraživati. Naime muslimani su bili oko 1 posto stanovništva, 5 posto branitelja, i 15 posto poginulih u ratu, po tim podacima, što je očit nesrazmjer. MORH ima samo podatke za bivšu Zagrebačku upravu, prema kojima je u zagrebačkim postrojbama bilo 1,387 muslimana, što je 1,47% branitelja iz te uprave i što je i dalje visok broj, iznad udjela u stanovništvu, ali realan. U djelatnom sastavu ih je bilo 0,86%.

Predsjednik Tuđman je 1996. godine iznio podatak da je od 360.000 mobiliziranih branitelja Bošnjaka bilo nešto više od 4,200 muslimana, što je 1,18 posto, i dalje više od njihovog udjela u stanovništvu, čemu treba dodati i Bošnjake u djelatnom sustavu policije. Dakle, Bošnjaci su svakako i natprosječno sudjelovali u obrani RH, ali je njihov broj daleko od onog s kojim se barata.

Najveći broj imena sa spomenika su pripadnici HVO i HOS-a iz BiH, kaže, što autori spomenika nisu nigdje spomenuli, što je, kaže Kozlica, provjerio. Podaci za Orašje govore: od 560 stradalih muslimana pripadnika HVO-a , 470 imena se nalaze na spomenutom spomeniku.

Bivši zagrebački muftija Šefko Omerbašić u svojoj knjizi navodi da je 1991. i 1992. u redovima HV-a poginulo oko 170 Bošnjaka i još oko 70 civila. “Hrvatsku je branilo najmanje 13.000 Bošnjaka”, navodi Omerbašić, i dodaje, “mislim da je brojka od 21.000 prevelika.” Imami su, navodi, obavili preko 50 dženaza. Što je bilo s ostalima ako ih je poginulo gotovo 1.200, pita Kozlica?

Do brojeva na spomeniku se došlo, kaže, izvlačenjem bošnjačkih imena s popisa kojeg je Ministarstvo branitelja 2012. dostavilo bošnjačkoj udruzi, a koji je uključivao oružane snage u Hrvatskoj ali i HVO. Na tom popisu je ukupno oko 15.000 osoba, ali broj od 987, kaže Kozlica, uzima u obzir i HVO. Neki su članovi obitelji tražili da se imena maknu, jer se ne radi o Bošnjacima.

Zaključno, veliki broj muslimana je sudjelovao u HVO-u i svi su priznati kao hrvatski branitelji, a i ostvarili su sva prava kao i drugi članovi HVO-a. “HVO se borio za Hrvatsku, nije se borio za BIH osim možda u Bosanskoj posavini”, naveo je Kozlic i Armin Hodžić, predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu, te je činjenica da je većina ljudi na tom spomeniku poginula u obrani Hrvatske, ne BiH. Na kraju se Kozlica osvrnuo i na “Dan šehida” koji se obilježava od strane Udruge.

“Čast i slava svim poginulim i nestalim Bošnjacima braniteljima Hrvatske, svima koji su dali doprinos obrani hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH”, kaže Kozlica, “ali zbog istine potičemo ispravak krivotvorine na spomeniku pokraj zagrebačke džamije, ponajprije državne institucije”.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=P0OttUtzDYk

 

Udruge za promicanje istine o hrvatskoj povijesti (Ciklus tribina posvećenih Domovinskom ratu, 12.11.2023)

Izvor: /www.braniteljski-portal.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.