Politička čistka na krajnjoj desnici: NHR-HSP predvodnici novoga proljeća u hrvatskoj državotvornoj politici

Predstojeći EU izbori su važni za sve političke opcije jer će biti dobro prolazno vrijeme i pokazatelj odnosa snaga prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora ove i sljedeće godine. Krajnja desnica dugo je bila marginalna, još od kraja 2000-ih jer je HDZ razbio i uništio HSP

0

Predstojeći EU izbori su važni za sve političke opcije jer će biti dobro prolazno vrijeme i pokazatelj odnosa snaga prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora ove i sljedeće godine. Krajnja desnica dugo je bila marginalna, još od kraja 2000-ih jer je HDZ razbio i uništio HSP.

Međutim, sve se počelo mijenjati nakon zadnjih lokalnih izbora jer su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović na krilima uspjeha u Zagrebu osnovali Neovisni za Hrvatsku. Nova stranka je u 2 godine postojanja dobila zavidnu podršku birača i ima velike izglede za osvajanje europskog mandata. Takav epilog svibanjskih izbora će pomesti s političke scene sve ostale stranke krajnje desnice.

Regionalne stranke kao što su HDSSB i Desno su već nestale s političke scene, a ostale to čeka nakon EU izbora. Hrvatski suverenisti je osnovala ekipa oko Tomislava Karamarka nakon što se politički razisao sa Brunom Esih. Tu koaliciju čine Hrast, HKS, HSP AS i još nekoliko manjih udruga. Glavni mozak cijele priče je bivši predsjedničin savjetnik Mate Radeljić koji traži način povratka na političku scenu nakon odlaska s Pantovčaka.

Politički analitičari ne daju im gotovo nikakve šanse za uspjeh i njihov rezultat će biti ispod 2 posto glasova. Naime, desni birači su svjesni da samo koalicija NHR-HSP ima šanse preći izborni prag i zbog toga neće rasipati glasove. Karlo Starčević je u sklopu pregovora s HDZ-om u Ličko-senjskoj županiji tražio brisanje iz registra političkih stranaka svih opcija koje imaju pravaški predznak. To će se ostvariti u roku od godinu dana te će sve te stranke nastale u režiji HDZ-a nestati s političke scene. Tako više nećemo gledati Luku Podruga, Dražena Keleminca i sve ostale tragikomične likove s krajnje desnice. Sve to će dovesti do situacije da će Neovisni za Hrvatsku do sljedećih parlamentarnih izbora ostati jedina politička opcija na krajnjoj desnici.

Famozno ujedinjenje na koje se godinama poziva se neće dogoditi, ali će se očistiti politički prostor od trulih jabuka te većinu tih likova više nećemo gledati. Cijeli taj proces je potpuno logičan nakon što se pojavila stranka koja ima već sada zavidnu potporu birača, a vodi ju ekipa mladih intelektualaca sa zavidnim karijerama. Time će birači krajnje desnice ponovno moći hodati uzdignute glave jer će napokon imati političke predstavnike kakve zaslužuju. Sve to će političku utakmicu učiniti zanimljivijom te dovesti do novog odnosa snaga u hrvatskom parlamentarizmu.

 

Izvor: Hrvatske vijesti

Izvor: https://www.facebook.com/biramdobro/videos/303050030390911/

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.