“Ovo je mega afera u Ministarstvu vanjskih poslova, ovdje će pasti mnoge glave”

Izvor: pixabay.com
0

 

Saborsko Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije, pod predsjedanjem Željka Jovanovića, u petak je javno saslušalo Damira Sabljaka, hrvatskog diplomata koji je prijavio nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a iako je na saslušanje pozvan ministar Gordan Grlić Radman, on se nije odazvao.

Umjesto ministra vanjskih i europskih poslova, na saslušanje je došao glavni inspektor Ministarstva Damir Božić.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije izrazilo je nezadovoljstvo zbog nedolaska ministra, ali i zbog toga što je odbio dostaviti Vijeću putne naloge Lorete Bertoša-Kušen koja je bila zaposlena u generalnom konzulatu u Sydneyju.

Vijeće je nezadovoljstvo izrazilo i što predsjednik Vlade Andrej Plenković nije pomogao da se Vijeću dostave putni nalozi, te zaključilo da će putem Povjerenika za informiranje pokušati doći do tih dokumenta.

Sabljak je još 2016. prijavio Loretu Bertoša-Kušen zbog toga što je primala plaću za rad u generalnom konzulatu u Sydneyju, a zapravo, kaže, nije bila u Sydneyju već u Canberri sa suprugom i uzimala putne naloge. DORH je njegovu kaznenu prijavu odbacio. Sabljak je prijavio i protupravno trošenje novca i u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

S obzirom da su članovi Vijeća od Sabljaka dobili na uvid i neke nove dokumente o nepravilnostima, zatražit će također očitovanje ministra Radmana i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) o tome, te sazvati zatvorenu sjednicu s glavnim državnim odvjetnikom, rekao je predsjednik Vijeća Željko Jovanović.

Sabljak je na sjednici članovima Vijeća uručio neke nove dokumente za koje tvrdi kako ‘učvršćuju sumnju’ da najodgovornije osobe u DORH-u, uključujući glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića ” zlouporabom položaju pružaju zaštitu diplomatima koju su protupravno potrošili novac hrvatskih građana u Australiji i SAD-u”.

“Tko je izdao dokument i temeljem koje ovlasti koji je omogućio supruzi veleposlanika Damira Kušena da ne dolazi na posao u generalni konzulat u Sydney, tko je izdavao njene putne naloge i kontrolirao je li dolazila na posao”, upitao je tijekom saslušanja Sabljak glavnog inspektora Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Božića koji je umjesto ministara Radmana došao na saslušanje

Božić je odbacio sve optužbe na svoj račun da je korumpiran, u sukobu interesa ili da nije reagirao na prijavu Sabljaka.

Detaljnije nije želio obrazlagati kako ne bi komprimitirao postupak koji se protiv Sabljaka vodi na Službeničkom sudu.

Potvrdio je da je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bilo nepravilnosti i prekršen Pravilnik o unutarnjem redu šef diplomatske misije, ali i istaknuo kako u slučaju Australije nije došlo do štete za državni proračun.

“Temelj isplate je rješenje o rasporedu u Sydney i obrazloženje da će Bertoša-Kušen službene poslove obavljati na području cijele Australije. Ona nije fizički sjedila u Sydneyu ali je poslove obavljala u Canberri “, kazao je.

Potvrdio je i kako Ministarstvo nije pokrenulo stegovni postupka protiv ijednog državnog službenika kojeg Sabljak optužuje jer su protekli rokovi. Nije odgovorio na pitanje članova Vijeća tko je potpisivao putne naloge Bertoša-Kušen.

“Bez da imam naloge pred sobom to vam ne mogu reći, ali Ministarstvo je putne naloge i sve isprave dostavilo DORH-u”, rekao je Božić, dodavši kako dio postupka pred DORH-om je još uvijek u tijeku i da će razgovarati o tome kada postupak završi.

“Novi ministar Radman sa starim inspektorom Božićem nastavlja praksu zataškavanja protupravnog trošenja državnog novca i praksu iživljavanja i političkog progona Sabljaka koji je zaštiti javni interes i prijavio počinitalje”, ustvrdio je član Vijeća Nikola Grmoja.

Grmoja smatra da je sve netko namjestio da bi izvlačio novca i da zato se Vijeću ne žele dostaviti putni nalozi niti rješenje DORH-a o odbacivanju kaznene prijave.

“Ovo je mega afera u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ovdje će pasti mnoge glave”, ustvrdio je.

 

Izvor: hr.n1info.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.