Hrvoje Pende: Istina o cijepljenju prema British Medical Journal

Kako god bilo, starija populacija (kao i sva ostala koja će se cijepiti) ući će u IV. fazu ispitivanja cjepiva, a to je ono završno – ispitivanje učinka cjepiva u stvarnom životu, promatranjem slučajeva i otkrivanjem nuspojava. A tada – sretno im bilo!

Izvor: pixabay.com
0
British Medical Journal :
Iz članka:
„Ako starija populacija koja daleko najviše stradava od Covida (kao i od gripe) nije u dovoljnom broju (proporcionalno broju ozbiljnog obolijevanja) uključena u ispitivanje cjepiva kako bi se zaključilo smanjuje li cjepivo rizik od ozbiljnog obolijevanja u ugroženoj populaciji, tada nema ni temelja za valjani zaključak o koristi cjepiva glede smanjenja broja slučajeva ozbiljnih komplikacija/smanjenja smrtnosti.
Kakav god da je rezultat postignut u ispitivanju učinkovitosti cjepiva na odrasloj, zdravoj populaciji (a takvih je većina u postupku ispitivanja cjepiva za Covid), on se neće preslikati na stariju populaciju, pogotovo onu s mnogim kroničnim bolestima pa će se posljedično kroz proces cijepljenja možda spasiti tek poneki životi.
Općenito, istina je da je znanost daleko od jasne slike učinkovitosti cjepiva čak i protiv gripe, koje se proizvodi već desetljećima. Bez obzira na to što su pojedina ispitivanja pokazala učinkovitost glede pada broja slučajeva simptomatske gripe, ona nikad nisu provedena među starijom populacijom koja živi u zajednici da se vidi – spašava li stvarno cjepivo živote.
Al Sommer, dekan emeritus na Johns Hopkins School of Public Health, za BMJ kaže: ‘Ako nisu ispitivali učinkovitost cjepiva među starijom populacijom, to bih smatrao značajnim nedostatkom’.

 Na kraju dr. Offit, izumitelj cjepiva protiv Rotavirusa, kaže: ‘Ako nemamo adekvatne podatke za osobe starije od 65 godina, tada te osobe ne bi trebale primiti cjepivo, što bi bila sramota budući da je upravo ta grupacija najugroženija od ozbiljnih komplikacija bolesti … Ne razumijem kako bi nadležne državne agencije mogle preporučiti cjepivo toj grupi ljudi bez adekvatnih dokaza o neškodljivosti / učinkovitosti cjepiva.“

O gore navedenom problemu postoje radovi i u ostalim uglednim časopisima (Nature i dr.).
Kako god bilo, starija populacija (kao i sva ostala koja će se cijepiti) ući će u IV. fazu ispitivanja cjepiva, a to je ono završno – ispitivanje učinka cjepiva u stvarnom životu, promatranjem slučajeva i otkrivanjem nuspojava. A tada – sretno im bilo!
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.