ČAJ OD ŠIPKA – ZAŠTO JE KORISTAN?

Šipak (šipurak,šepurika), biljka koja je poznata po svojoj ljekovitosti i primjeni još od davnina. Od njega se prave marmalade, džemovi, sirupi soka, likeri, a veoma je poznat i čaj od šipka. Šipkov čaj je fenomenalna preventiva infekcijama kojima smo svi skloni na jesen i tokom zime

0
Šipak (šipurak, šepurika), biljka koja je poznata po svojoj ljekovitosti i primjeni još od davnina. Od njega se prave marmalade, džemovi, sirupi soka, likeri, a veoma je poznat i čaj od šipka. Šipkov čaj je fenomenalna preventiva infekcijama kojima smo svi skloni na jesen i tokom zime.
Pošto je poznat kao obilje vitamina C, čaj od šipka je jedan od glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet i zbog toga je neizostavan u zimskim mjesecima. Veoma prijatnog, diskretno kiselkastog ukusa ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u sjemenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K.
Koriste se plodovi koji moraju biti tvrdi i svjetlocrvene boje. Sakupljene plodove je najbolje sušiti na temperaturi do 50°C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svjetlocrvenu boju.
Listopad i Studeni idealno su vrijeme za berbu ploda divljeg šipurka takođe poznatog kao divlja ili pasja ruža (lat. Rosa canina).
Koristi se za ublažavanje proliva, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik.
Novija istraživanja sprovedena u Danskoj pokazala su i da ovi crveni plodovi mogu uveliko ublažiti tegobe artritisa jer djeluju kao prirodni analgetik.
Poznato je i da čaj od šipurka pomaže protiv nakupljanja pjeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima.
Ulje sjemenki divljeg šipurka danas je jako popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim, antiage i regenerativnim svojstvima.
U periodama gladovanja odličan napitak je upravo čaj od šipka jer daje utisak sitosti i snabdijeva organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. To je čaj koji možete piti uz doručak, naročito zimi i u proljeće. Doprinjeće vašoj bodrosti i dodaće rumenilo blijedom tenu. Čaj od šipka smanjuje vjerovatnoću da ćete se razboljeti od gripa, ali ako do toga ipak dođe, pijte ga svakodnevno. Od latica šipka može se pripremati losion za toniziranje lica.

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.