18. RUJNA – DAN HRVATSKE RATNE MORNARICE

Dana 18. rujna 887. kod Makarske se dogodila jedna od najstarijih hrvatskih bitaka - pomorska bitka između hrvatskog kneza Branimira i Mletačke Republike, kolokvijalno Venecije

0
Dana 18. rujna 887. kod Makarske se dogodila jedna od najstarijih hrvatskih bitaka – pomorska bitka između hrvatskog kneza Branimira i Mletačke Republike, kolokvijalno Venecije.
U brodskoj bitci kraj Makarske Hrvati su porazili mletačku mornaricu. U bitci je poginuo i sam mletački dužd Petar I. Kandijan.
To je jedna od najvećih hrvatskih vojnih pobjeda uopće, budući da Mlečani preko stoljeća nakon nje nisu ugrožavali hrvatsku obalu i državni integritet – koji je pod Tomislavom nekoliko desetljeća kasnije postao kraljevski.
Ova je pobjeda za Hrvatsku i Neretvansku kneževinu pod vodstvom kneza Branimira bila vrlo značajna – osigurala je hrvatsku dominaciju nad čitavim istočnim Jadranom u toku sljedećih desetljeća, kao i godišnji danak Mlečana za slobodan prolaz.
Iako današnja Hrvatska ratna mornarica uzima današnji dan, 18. rujna, za svoj spomendan, na žalost ustrojem i tradicijom nije baštinik te tisućljetne hrvatske mornaričke i pomorske tradicije, budući da ne poštuje tradicionalne hrvatske pomorske i vojne termine. To će se uskoro izmijeniti.

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.