Jedini liječnik koji je postao papom (1277.)

Angedote iz skrivenih skriptorija crkvenih riznica

Foto: Nepoznat izvor
0

 

Dana 20. svibnja 1277. umro je papa Ivan XXI. – jedini liječnik u povijesti koji je postao papa. Rođenjem je bio Portugalac imenom Pedro Julião. Studirao je medicinu, teologiju, logiku, fiziku i metafiziku. Postao je liječnik pape Grgura X. (poznatog po pokušajima komunikacije s Mongolima u doba Marka Pola), a ubrzo i kardinal. Pedro Julião aktivno se bavio medicinom, a napisao je i priručnike o liječenju bolesti, kao i rasprave na temu Aristotela.

Kardinal Pedro Julião izabran je za papu 1276. godine. Uzeo je ime Ivan XXI., a sjedište papinstva u to doba nije bilo u Rimu, nego u Viterbu. Taj gradić 70-tak kilometara sjeverno od Rima bio je službeno sjedište papinstva između 1257. i 1281. (do preseljenja je došlo ponajviše zbog lošeg odnosa rimskih stanovnika s papama).

Ivan XXI. nastavio se svojim učenim istraživanjima baviti i kao papa. Toliko se bavio time da je u papinskoj palači u Viterbu dao dograditi posebnu sobu u kojoj je mogao na miru raditi. Međutim, jedne noći kad je papa bio sam, urušio se strop te sobe i smrtno ga je ozlijedio.

 

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.