Leah Barkoukis: Kako stanovnici Wuhana procjenjuju stvarnu smrtnost… i ona je mnogo veća od službenih podataka

Stanovnici kineskog grada Wuhana znaju da vlada laže o broju mrtvih od COVID-19 i shvatili su to na temelju broja urni koje pogrebna poduzeća vraćaju obiteljima

foto: pixabay
0

Stanovnici kineskog grada Wuhana znaju da vlada laže o broju mrtvih od COVID-19 i shvatili su to na temelju broja urni koje pogrebna poduzeća vraćaju obiteljima.

Grad ima sedam velikih pogrebnih poduzeća, a svako od njih vraća svakodnevno kremirane ostatke otprilike 500 osoba njihovih obiteljima, a opet, službeni podaci navode da je ukupan broj mrtvih bio oko 2.500 ljudi.

Eileen Guo

@eileenguo

residents estimate, based on calculations of cremations and urns now being returned to families, that between 42k-46k (!!) died in city + surrounding areas in the 2.5 months of lockdown. Far more than official figure of 2535 deaths. http://www.rfa.org/english/news/china/wuhan-deaths-03272020182846.html 

Estimates Show Wuhan Death Toll Far Higher Than Official Figure

Based on cremation figures, Wuhan residents estimate more than 40,000 have died, compared with an official toll of 2,535.

rfa.org

Korisnici društvenih medija bavili su se s malo osnovne matematike kako bi utvrdili njihov dnevni kapacitet, dok je web stranica Caixin.com izvijestila da je dobavljač u pogrebno poduzeće Hankou dostavio 5.000 urna — što je dvostruko više od službenog broja mrtvih.

Neke su objave na društvenim medijima procjenile da svih sedam pogrebnih poduzeća u Wuhanu svaki dan dijeli ukupno 3.500 urni.

Pogrebna poduzeća su obavijestila obitelji da će pokušati dovršiti kremiranja prije tradicionalnog festivala posjete grobovima Qing Min 5. travnja, što bi označilo 12-dnevni proces koji je započeo 23. ožujka.

Takva bi procjena značila da bi tijekom tog razdoblja bilo razdijeljeno 42.000 urni. (RFA)

“To ne može biti točno… jer spalionice rade neprekidno. Kako je onda umrlo tako malo ljudi?”, rekao je jedan stanovnik Wuhana RFA prošli tjedan.

“Oni su u ponedjeljak počeli distribuirati pepeo i započeli s pogrebnim ceremonijama, rekao je.

Drugi procjenjuje još veći broj mrtvih.

Druga popularna procjena temelji se na kapacitetu kremiranja pogrebnih poduzeća, koja ukupno imaju 84 peći s 24-satnim kapacitetom od 1.560 urni diljem grada, pretpostavljajući da jedno kremiranje traje jedan sat.

Ovaj izračun rezultira s otprilike 46.800 smrti (RFA)

Tijekom vrhunca epidemije, vlada je dovela radnike krematorija iz cijele države kako bi pomogli wuhanskim krematorijima u neprekidnom radu, prema lokalnom stanovništvu.

“Svatko tko promatra taj broj će shvatiti, svatko s bilo kakvom sposobnošću razmišljanja”, rekao je jedan stanovnik Wuhana o službenom broju mrtvih. “Što oni govore o [2.535] ljudi?”

“Sedam krematorija je moglo obaviti taj posao u nešto više od jednog dana.”

 

Izvor: konzerva.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.