Nema cjepiva koje je 100% djelotvorno

Efikasnost cjepiva je uz sigurnost, najvažniji aspekt svakog cjepiva. Ako znamo da je cjepivo protiv gripe koje se razvija čak 82 godine, ovisno o sezoni, neučinkovito i do čak 80%, onda je pitanje efikasnost cjepiva protiv Covida 19, koje je razvijeno u manje od godinu dana, prvorazredno zdravstveno, a podredno i političko pitanje

Izvor: pixabay.com
0
“Nema cjepiva koje je 100% djelotvorno. Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita i mijenja se iz sezone u sezonu. Ovisi o tome koliko se cjepni soj virusa gripe podudara s onim sojem virusa gripe koji cirkulira među populacijom, starosti i zdravstvenom stanju cijepljene osobe te o tome cijepi li se osoba svake godine.
Ukoliko se cjepni soj dobro podudara sa sojem u populaciji i radi se o zdravoj odrasloj osobi djelotvornost cjepiva se kreće u prosjeku od 70%, dok će kod starijih osoba i osoba sa kroničnom bolešću djelotvornost cjepiva biti niža, i u nekim sezonama kretati se od 20-30%.”
“Ove sezone nabavljeno je cjepivo VaxigripTetra koje sadrži sljedeće sojeve virusa influence: Singapore, Colorado, Phuket i Michigan”
Zavod za javno zdravstvo
Pitanja sigurnosti i efikasnosti cjepiva važna su pitanja javnog zdravlja, a pogotovo s obzirom na činjenicu da je cjepivo protiv bolesti Covid 19 razvijeno, testirano i odobreno u manje od godinu dana. Očiti nedostatak javne rasprave predstavlja ozbiljnu prijetnju informiranosti građana, pa se postavljaju opravdana pitanja koja u konačnici mogu imati drastičan utjecaj na zdravlje građana.
Efikasnost cjepiva je uz sigurnost, najvažniji aspekt svakog cjepiva. Ako znamo da je cjepivo protiv gripe koje se razvija čak 82 godine, ovisno o sezoni, neučinkovito i do čak 80%, onda je pitanje efikasnost cjepiva protiv Covida 19, koje je razvijeno u manje od godinu dana, prvorazredno zdravstveno, a podredno i političko pitanje.
Postavlja se pitanje na kojima je sojevima razvijeno cjepivo i hoće li biti učinkovito za hrvatske građane. Javnost dosad nije imala priliku čuti argumente koji bi objasnili drastičnu razliku u najavljenoj efikasnosti cjepiva protiv Covida 19 u odnosu na cjepiva protiv gripe.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.