Hvala ti Matija! Sad igraj za nas na Nebeskim poljanama!

Hvala ti Matija!
0

U ponedjeljak 4. lipnja 2018. godine u 34. godini života napustio nas je Matija Capar, dugogodišnji voditelj Katoličke malonogometne lige u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Matija je 2012. godine preuzeo vodstvo i koordinaciju Katoličke malonogometne lige te je istovremeno nastupao za Župu sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje je služio i kao ministrant.

Sudjelovao je i kao animator u projektu „Animatorsko ljeto“ na Malom Lošinju, ali i u drugim pastoralnim aktivnostima Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Bio je igrač Futsal Dinama, a u svojoj je bogatoj sportskoj karijeri nastupao i za hrvatsku futsal reprezentaciju.

Njegovu vedrinu i pozitivan sportski duh zamijetili su svi koji bi subotama dolazili u Kušlanovu ulicu gdje se odigrava Katolička malonogometna liga.

Dragi Matija, počivao u miru Božjem!

Sad igraj na Nebeskim poljanama za nas koji još putujemo prema vječnosti!

Matija je 2013. godine, uoči početka još jedne sezone Katoličke malonogometne lige (KMNL) u organizaciji Odjela za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, dao intervju zajedno s drugim koordinatorom Lige, za mrežnu stranicu Zagrebačke nadbiskupije. Prenosimo ga u cijelosti.

Matija Capar i Petar Anić

Sve veći interes

Govoreći o protekloj sezoni u kojoj se natjecalo 47  seniorskih momčadi u trima ligama, Petar i Matija smatraju da su velikim dijelom ispunili očekivanja i zacrtane ciljeve, no da neke stvari ipak zahtijevaju dugoročan napor i uključenost više strana. „Uvođenjem futsal pravila, ubrzala se igra i podigla na jednu profesionalniju razinu. Zadovoljni smo s većinom ekipa i njihovim ponašanjem na terenu, što pokazuje i ovogodišnja žestoka konkurencija za fair play trofej, koji je ujedno i najvrijednija nagrada“, rekao je Petar.

Unatoč tomu, prvotni cilj da se vrati ekipni duh i druženje po svim župama kao što je to nekoć bilo, nije u potpunosti ispunjen. „Naišli smo na probleme unutar momčadi koje nemaju baš sluha za to. Često se događa da mnogi vole puno pričati, a manjka im proaktivnosti“, kazao je Matija, te apelirao na uključenost svih momčadi u tom procesu jer, kako kaže, volja i želja su najbitniji.

S obzirom da je interes za Katoličku malonogometnu ligu svake godine sve veći, može se zaključiti kako je ona zaista dostupna svima. „Ove se godine prijavilo 9 novih ekipa, međutim imamo i 2, 3 ekipe koje su nažalost odustale od natjecanja. Cilj nam je širenje lige na druge arhiđakonate Nadbiskupije, po uzoru na nedavno pokrenuta natjecanja na području Karlovca, Jastrebarskog i Klinča Sela“, ističe Petar.
Sport kao sredstvo evangelizacije

U sklopu Pastorala sportaša, uz tri seniorske lige, djeluju i krizmanička te prvopričesnička liga. Te lige, otkrivaju Petar i Matija, zaslužuju veću pozornost i poseban tretman. „To je vjerojatno najbitniji segment Katoličke malonogometne lige jer će ti mladi jednog dana igrati za seniorski uzrast, a kroz sport se odgajaju na jedan zdrav i normalan način“, napomenuo je Petar, priznavši da će se ove godine morati drugačije pristupiti tom uzrastu zbog slabog odaziva prošle sezone.

Nije nezanemariva činjenica da se svake subote na sportskim terenima III. gimnazije u zagrebačkoj Kušlanovoj ulici okupi više od 1.000 mladih kako bi se družili, upoznavali i zbližavali kroz nogomet, no Matija je više pobornik kvalitete nego kvantitete. „Tisuću mladih na jednom mjestu je jako dobro, ali ako se oni samo te subote ponašaju kao katolici, onda nismo ništa napravili“, upozorio je Matija te nastavio da mu kao voditelju nije cilj odgojiti igrače koji će doći subotom na utakmicu, pomoliti se, odigrati, a onda se poslije vratiti svojem starom životu. Jer se onda, kako kaže, KMNL ne razlikuje od ostalih liga u Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje o sportu kao sredstvu evangelizacije, Petar i Matija kažu da sport itekako može pomoći u duhovnom rastu mladog čovjeka. „Na primjeru mnogih župa znamo da se nakon Krizme gubi najviše mladih. Treba ih nečime privući, nešto im treba ponuditi“, složni su obojica, ali ih istovremeno žalosti činjenica da upravo svećenici često ne prepoznaju priliku da sport u tom slučaju može odigrati ključnu ulogu.

Otvoreno su progovorili i o planovima u narednim godinama, ne skrivajući da prostora za napredak ima. „Trenutno u sklopu Pastorala sportaša djeluju malonogometna, odbojkaška, košarkaška i stolnoteniska liga. Mi nastojimo svake godine proširiti pastoral s nekim novim sportom, a nove prijedloge uvijek rado prihvaćamo“, kazao je Petar, dok se Matija nada da će uskoro zaživjeti i kakav sportski sadržaj za starije koji zbog svojih godina i fizičkih predispozicija nisu više u stanju pratiti ritam mlađih natjecatelja.
Ništa bez potpore župnika i kapelana

Liga se može pohvaliti i svojim humanitarnim karakterom pa je tako od prošle godine zaživjela praksa da se svaka psovka na utakmici kažnjava sa 10 kuna. Nažalost ili na sreću, prikupljeno je 450 kuna, a prijedlog je da se taj novac, u dogovoru s voditeljima momčadi, dodijeli nekom potrebitom natjecatelju. „Također, odnedavno smo u kontaktu s jednom udrugom koja radi s ljudima s poteškoćama u razvoju. Oni su izrazili želju za suradnjom, a mi smo to, zajedno s povjerenikom za sport Marijanom Spehnjakom, objeručke prihvatili“, istaknuo je Petar, objasnivši kako bi se njima omogućilo besplatno sudjelovanje u ligi a sve u cilju socijalne inkluzije tih često marginaliziranih društvenih skupina.

Iako je Matija član hrvatske futsal reprezentacije, uvijek rado pronalazi vrijeme za KMNL. „KMNL mi puno znači jer je to jedina liga koju sam počeo igrati sa svojom ekipom iz kvarta. Znalo se dogoditi da sam s KMNL-a trčao na prvenstvene utakmice, ali to je samo pokazatelj da se može i stigne igrati. Potrebna je samo volja“, zaključuje Matija.

Petar je na kraju pozvao mlade da se uključe u KMNL jer „to nije samo nogomet, već je i sredstvo koje nas zbližava“. Pozvao je i župnike i kapelane da omoguće mladima nastup u KMNL-u jer liga ne može bez njihove potpore. „U interesu je svima nama da mladi ne budu na ulici, nego da budu u Crkvi i uz Crkvu.“

Rad Pastorala sportaša Zagrebačke nadbiskupije pratite na njihovoj internetskoj stranici ili na Facebooku.

Razgovarao: Davor Trbušić
Foto: TUZG; Vedran Tolić
Na fotografiji: Matija Capar, trajni đakon i povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral športaša vlč. Marijan Spehnjak te Petar Anić.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.