Islamski teolog: Isus je most između religija

Islamski učenjak Mouhanad Khorchide: Isus je “most” između islama i kršćanstva. U Kur’anu je Isus cjenjeniji i više u središtu od samog Muhameda

Christ of The Desert - Collage, 48cmx36cm, 2013, by Mirjana Nikolić
0

Islamski učenjak Mouhanad Khorchide: Isus je “most” između islama i kršćanstva. U Kur’anu je Isus cjenjeniji i više u središtu od samog Muhameda.

Islamski teolog Mouhanad Khorchide nazvao je Isusa “mostom” između islama i kršćanstva. “On je u središtu kršćanstva, ali posve isto i u Kur’anu”, rekao je teolog u intervjuu objavljenom na Božić na crkvenom kelnskom portalu Domradio.de

“U Kur’anu se Isus mnogo snažnije cijeni, puno je više u središtu od samog Muhameda. Vrlo malo ljudi to poznaje”, naglasio je stručnjak. Isus se u Kur’anu naziva Riječju Božjom i Duhom Božjim, a tu su opisana i njegova čudesa.

Muslimani mogu i trebaju poželjeti “sretan Božić”

“Zbog toga smatram: i muslimani bi trebali štovati ovaj dan. Kada kažem da jedni drugima čestitaju ili čak i slave Božić, to ne znači da će muslimani postati kršćani, nego da cijene ovaj dan”, potvrdio je Khorchide.

Na pitanje može li mu se kao muslimanu poželjeti “sretan Božić”, Khorchide je rekao: “Mislim da se to može, a i da treba činiti”. Muslimani su vjerovali u Isusa i njegovo rođenje: “U 19. suri Kur’ana – koja nosi ime Marija – detaljno je opisano Isusovo rođenje. Vrlo slično onome kako je to predstavljeno i u Bibliji. To znači da se Isus jako tiče muslimana”.

Osim teološke interpretacije, “životna praksa” govori o socijalnom identitetu. “A osobito u situaciji migracija primjećujemo da neki teže izolaciji i isključenju te raspravljaju: Mogu li svom kršćanskom susjedu čestitati Božić ili ne?”, rekao je teolog.

 

Fratellanza umana (27.12.2020.)

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.