Ivan ĆELIĆ: ESTROGEN MOŽE IGRATI VAŽNU ULOGU U NASTANKU OVISNOSTI O NIKOTINU KOD ŽENA

Novootkrivena povratna sprega koja uključuje estrogen može objasniti zašto žene mogu brže postati ovisne o nikotinu i s manje izloženosti nikotinu od muškaraca. Istraživanje bi moglo dovesti do novih tretmana za žene koje žele prestati s uporabom nikotinskih proizvoda poput cigareta

0
Novootkrivena povratna sprega koja uključuje estrogen može objasniti zašto žene mogu brže postati ovisne o nikotinu i s manje izloženosti nikotinu od muškaraca. Istraživanje bi moglo dovesti do novih tretmana za žene koje žele prestati s uporabom nikotinskih proizvoda poput cigareta
“Studije pokazuju da žene imaju veću sklonost nastanka ovisnosti o nikotinu od muškaraca i manje su uspješne u prestanku pušenja”, kaže Sally Pauss sa Sveučilišta Kentucky u Lexingtonu koja je vodila projekt. “Naš rad ima za cilj razumjeti što žene čini osjetljivijima na ovisnost o nikotinu kako bismo smanjili rodnu nejednakost u liječenju ovisnosti o nikotinu.”
Istraživači su otkrili da spolni hormon estrogen potiče ekspresiju olfaktomedina, proteina kojeg nikotin potiskuje u ključnim područjima mozga odgovornim za nagrađivanje i ovisnost. Rezultati upućuju na to da bi se moglo ciljano djelovati na interakcije estrogen-nikotin-olfaktomedin i tako pomoći u kontroli konzumacije nikotina.
“Naše istraživanje ima potencijal poboljšati život i zdravlje žena koje se bore s ovisnošću. Ako potvrdimo da estrogen potiče traženje i konzumaciju nikotina putem olfaktomedina, možemo osmisliti lijekove koji bi mogli blokirati taj učinak ciljanjem na izmijenjene puteve. Nadamo se da bi ti lijekovi olakšali ženama da prestanu s nikotinom.”
Istraživači su koristili velike baze podataka o sekvenciranju gena induciranih estrogenom kako bi identificirali gene koji se eksprimiraju u mozgu i pokazuju funkciju hormona. Pronašli su samo jednu klasu gena koja zadovoljava te kriterije: onu koja kodira olfaktomedine.
Zatim su proveli niz studija sa stanicama ljudske maternice i štakorima kako bi bolje razumjeli interakcije između olfaktomedina, estrogena i nikotina. Rezultati ukazuju da bi estrogenska aktivacija olfaktomedina – koja je potisnuta kada je nikotin prisutan – mogla poslužiti kao povratna petlja za pokretanje procesa ovisnosti o nikotinu aktiviranjem moždanog sustava nagrađivanja kao što je nucleus accumbens.
Istraživači sada rade na ponavljanju svojih rezultata i konačnom određivanju uloge estrogena. Ovo bi saznanje moglo biti korisno onima koji uzimaju estrogen u obliku oralnih kontraceptiva ili hormonske nadomjesne terapije, što bi moglo povećati rizik od razvoja ovisnosti o nikotinu.
Istraživači također žele utvrditi točne signalne putove regulirane olfaktomedinom koji pokreću konzumaciju nikotina i planiraju provesti bihevioralne studije na životinjama kako bi otkrili kako manipulacija povratnom spregom utječe na konzumaciju nikotina.
Izvornik: Pauss S, Kipp Z, Gipson-Reichardt C, Hinds T. A novel feedback loop for nicotine use in women regulated by estrogen receptor beta in the brain reward circuitry. Discover BMB, San Antonio, March 23-26, 2024.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.