Ivan Ćelić: MEDICINSKI KANABINOIDI NE POBOLJŠAVAJU MENTALNO ZDRAVLJE!

Hiroshimu i Nagasaki
0

Do sada najopsežnija analiza medicinskih kanabinoida i njihovog utjecaja na šest psihičkih poremećaja (depresija, anksiozni poremećaji, ADHD, Tourettov sindrom, PTSP, psihoza) – koja je obuhvatila 83 studije s oko 3000 ljudi – sugerira da, prema trenutnim dokazima, uporaba kanabinoida kod psihičkih poremećaja nije opravdana. Poznati rizici, kao i nedostatni dokazi o njihovoj učinkovitosti glavni su razlog takvih rezultata.

Novi rezultati, objavljeni u časopisu The Lancet Psychiatry, pokazuju kako medicinski kanabinoidi ne poboljšavaju ove poremećaje u cjelini niti samo neke njihove simptome, iako postoje vrlo klimavi dokazi da farmaceutski tetrahidrokanabinol (THC) može dovesti do malog ublažavanja anksioznih smetnji kod osoba s drugim zdravstvenim problemima, poput kronične boli ili multiple skleroze.

U medicinske kanabinoide spadaju medicinski kanabis, farmaceutski kanabinoidi te njihovi sintetski derivati, THC i kanabidiol (CBD). U cijelom svijetu oni se sve više koriste u medicinske svrhe (npr. u SAD-u, Australiji i Kanadi), pa i kod psihičkih poremećaja. Međutim, raste zabrinutost zbog štetnih učinaka ovakve dostupnosti, jer postoji mnoštvo dokaza koji ukazuju da uporaba nemedicinskog kanabisa može povećati pojavnost depresije, anksioznosti i psihotičnih simptoma.

Profesorica Louisa Degenhardt sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyju kaže: “Naši rezultati imaju važne implikacije u zemljama gdje su kanabis i kanabinoidi dostupni za medicinsku uporabu. Primjetna je odsutnost dovoljno kvalitetnih dokaza za ispravnu procjenu učinkovitosti i sigurnosti medicinskih kanabinoida u usporedbi s placebom, i dok ne bude randomiziranih kontroliranih ispitivanja nemoguće je napraviti kliničke smjernice za uporabu kanabisa u psihičkim poremećajima. “

“U zemljama gdje su medicinski kanabinoidi već legalni, liječnici i pacijenti moraju biti svjesni ograničenja postojećih dokaza i rizika od kanabinoida. Sve treba odvagnuti kada se razmatra uporaba za ublažavanje simptoma čestih psihičkih poremećaja. One koji se ipak odluče na taj korak, treba pomno nadzirati zbog pozitivnih i negativnih učinaka medicinskih kanabinoida na mentalno zdravlje”, kaže prof. Degenhardt.

“Kanabinoidi se često preporučuju za liječenje različitih psihičkih poremećaja. Države koje dopuštaju uporabu medicinskih kanabinoida vjerojatno vide povećanu potražnju za njima. Kliničari i konzumenti moraju biti svjesni loše kvalitete i količine dokaza o učinkovitosti medicinskih kanabinoida u liječenju psihičkih poremećaja i potencijalnog rizika od nuspojava. S obzirom na sve veći interes i oskudne dokaze koji bi usmjeravali odluke pacijenata i liječnika oko kanabinoida u psihijatriji, postoji hitna potreba za randomiziranim kontroliranim ispitivanjima kako bi se utvrdilo koriste li kanabinoidi u ovim indikacijama“, kaže prof. Degenhardt.

Profesor Deepak Cyril D’Souza s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Yale u SAD-u kaže: “Proces razvoja lijekova u modernoj medicini zahtijeva pokazati učinkovitost i sigurnost u kliničkim ispitivanjima prije njihove kliničke uporabe. S kanabinoidima se čini da trčimo pred rudo. Da bi se kanabinoidi koristili u liječenju psihičkih poremećaja, trebalo bi provesti randomizirana klinička ispitivanja te proći istu proceduru odobrenja kao i kod drugih lijekova na recept.”

Izvornik: Black N, Stockings E, Campbell G, Tran LT, Zagic D, Hall WD, Farrell M, Degenhardt L. Cannabinoids for the treatment of mental disorders and symptoms of mental disorders: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Psychiatry, 2019; DOI: 10.1016/S2215-0366(19)30401-8

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.