Franz Thiard De Laforest: Album o Dalmaciji

fotografije Boke kotorske

Izvor: HDU
0

 

Franz Thiard De Laforest rođen je u Beču. Potomak je burgundske porodice Thiard de Bissy, ogranak koje se početkom 19. stoljeća doselio iz Francuske u Beč. Godine 1856. uspješno je završio trgovačku školu i započeo se baviti fotografijom. Nakon kraćeg boravka u Trstu, početkom 1860-ih pojavljuje se u Bakru te Zadru gdje radi do približno 1866. godine. Nakon Zadra odlazi u Šibenik gdje nastavlja raditi kao portretni fotograf, ali započinje i sa snimanjima izvan atelijera. Poduzima prva putovanja duž dalmatinske obale, pa 1866. dolazi do Omiša, a 1873. sve do Boke kotorske. Od sredine 1870-ih godina radi neko vrijeme u Splitu u kojem 1878. objavljuje svoju prvu knjigu pod naslovom „Spalato und seine Alterthümer“ (Split i njegove starine) ilustriranu s 10 vlastitih fotografija. Iste godine u Livnu snima 28 tamošnjih najuglednijih ličnosti. Kraće vrijeme nakon Splita boravio je u Beču gdje se oženio Gabriellom von Lachmann, a zatim 1883. godine seli u Mostar. Kao mostarski fotograf snimio je vrijednu zbirku zadarskih veduta te izdao mapu s 28 fotografija gradilišta pruge Metković – Mostar. Nakon Mostara put ga odvodi u Dubrovnik u kojem snima panorame grada i razne gradske motive, da bi se tijekom 1890-ih konačno nastanio u Kotoru. Tamo 1898. godine objavljuje drugu knjigu naslovljenu „Die Bocche di Cattaro“ (Bokokotarski zaljev) ilustriranu vlastitim fotografijama otisnutima u tehnici svjetlotiska, a iste godine dovršava i svoj veliki „Album von Dalmatien“ (Album o Dalmaciji) u kojem je okupio sve snimke nastale na području Dalmacije kroz proteklih tridesetak godina rada. Umro je od srčanog udara u Kotoru u 74. godini života, a atelje je pod njegovim imenom djelovao sve do 1926. godine, kada sudjeluje na jugoslavenskoj fotografskoj izložbi u Splitu.

Album predstavlja retrospektivu autorovog fotografskog rada na prostoru Dalmacije i njenog šireg zaleđa kroz više od trideset godina. Sve su fotografije nastale između 1866. i 1898. godine, a prikazuju motive snimljene u Zadru, Šibeniku, Makarskoj, Omišu, Skradinu, Kninu, Visu, Hvaru, Trogiru, Splitu, Saloni, Korčuli, Metkoviću, Mostaru, Dubrovniku, Kotoru, Perastu, Herceg Novom, Risnu, Prčanju, Tivtu, Budvi, Baru, Sutomorama, Cetinju, Podgorici i Stolivu, od kojih su 4 snimka velike panorame nastale spajanjem nekoliko fotografija (Split snimljen s Marjana, Panorama Kotorskog kanala snimljena s Vrmca, Panorama Boke snimljena s nadvožnjaka i Panorama Budvanskog zaljeva).

Korice albuma dimenzija su 30 x 37 x 10 cm, a na njima je zlatotiskom otisnut tekst „Album von Dalmatien, Photographien aus der Anstalt von Franz Laforest in Cattaro“. U njih je, na kartonima veličine 28,8 x 34,2 cm uvezan dio od ukupnog broja fotografija. Fotografije su nalijepljene na obje strane kartona, a veličine variraju. Ispod svake stoji redni broj i naslov snimka na njemačkom jeziku, koji odgovaraju popisu 190 snimaka priloženih u knjizi „Die Bocche di Cattaro“. Od ukupno 147 sačuvanih fotografija, 146 je albumskih, a tek jedna (Kotor, oltar u crkvi Sv. Klare) izvedena je na sjajnom kolodijskom papiru.

Nepotpuno sačuvan (147 od ukupno 190 snimaka), album je čuvan u zbirci obitelji Laforest zajedno s izvornim koricama na kojima su naslovi u zlatotisku, a pretpostavlja se kako je služio kao atelijerski radni album uzoraka za potencijalne kupce. Zajedno s ostatkom zbirke darovala ga je 2005. Hrvatskom državnom arhivu autorova unuka Lidija Laforest-Čukvas, a iste su godine dijelovi albuma predstavljeni javnosti na izložbi „Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien“, otvorenoj u HDA 19. svibnja.

 

Izvor: HDU

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.