Ivan Čelić: Oboljeli od depresije češće konzumiraju kanabis

Povezanost depresije i konzumacije kanabisa predstavlja čest predmet proučavanja. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj na JAMA Network Open, oboljeli od depresije imaju znatno veći rizik od konzumacije kanabisa u usporedbi s onima bez depresije, a ovaj se trend dramatično povećao u posljednjem desetljeću

Izvor: pixabay.com
0

 

Povezanost depresije i konzumacije kanabisa predstavlja čest predmet proučavanja. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj na JAMA Network Open, oboljeli od depresije imaju znatno veći rizik od konzumacije kanabisa u usporedbi s onima bez depresije, a ovaj se trend dramatično povećao u posljednjem desetljeću.

Na temelju analize podataka više od 16 000 odraslih Amerikanaca u dobi od 20 do 59 godina došlo se do zaključka da oboljeli od depresije dva puta češće konzumiraju kanabis tijekom proteklog mjeseca u odnosu na one bez depresije. Omjer vjerojatnosti (OR) se povećao s 1.5 u razdoblju 2005-2006 na 2.3 u razdoblju 2015-2016. Štoviše, omjer vjerojatnosti za svakodnevnu ili gotovo svakodnevnu uporabu se utrostručio kad se uspoređuju ova dva vremenska razdoblja.

“Kliničari bi oboljele od depresije trebali testirati na kanabis, jer je to sve češća pojava koja može pogoršati njihove depresivne simptome, a ne ih poboljšati”, kaže jedna od autorica studije dr. Deborah Hasin, profesorica epidemiologije sa Sveučilišta Colombia u New Yorku.

“Konzumacija kanabisa je u porastu, a raste i potentnost proizvoda koji sadrže kanabis. Zbunjujuće informacije i oglasi u medijima sugeriraju da je kanabis dobar lijek za depresiju, iako studije pokazuju da konzumacija kanabisa može zapravo pogoršati simptome depresije. Zato nas je interesiralo hoće li Amerikanci odrasle dobi češće konzumirati kanabis ako su depresivni”, kaže dr. Hasin.

Osobe koje boluju od depresije češće zlorabe većinu psihoaktivnih tvari, od lijekova na recept do ilegalnih supstanci. Kako sve više osoba iz opće populacije konzumira kanabis, ovo je postalo osobito izraženu za tu psihoaktivnu tvar.

Sve je više nedokazanih tvrdnji u medijima kako kanabis ima blagotvoran učinak kod psihičkih poremećaja, osobito kod depresije. Ova studija pokazuje kako se nakon legalizacije kanabisa stopa konzumacije kanabisa povećala, dok je stopa konzumacije drugih tvari, uključivo i alkohola, ostala ista.

Ako osoba ima anamnestički podatak o depresiji, treba ju pitati vezano za konzumaciju kanabisa te ju upoznati o potencijalnim negativnim učincima kanabisa po mentalno zdravlje. Ne postoje dovoljno dobri dokazi koji bi govorili o terapeutskom učinku kanabisa u liječenju depresije, nego upravo suprotno: osobe koje boluju od depresije kanabis češće koriste na problematičan način.

Izvorni članak: Gorfinkel LR, Stohl M, Hasin D. Association of Depression With Past-Month Cannabis Use Among US Adults Aged 20 to 59 Years, 2005 to 2016. JAMA Netw Open. 2020;3(8):e2013802.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.