Ivan Ćelić: VRIJEME COVID-19: POVOLJAN TRENUTAK ZA PRESTANAK PUŠENJA

Kako epidemija COVID-19 i dalje traje, a nadolaze sezona prehlade i gripe, liječnici savjetuju pacijente da učine sve kako bi ostali zdravi, što uključuje i nepušenje

0
Kako epidemija COVID-19 i dalje traje, a nadolaze sezona prehlade i gripe, liječnici savjetuju pacijente da učine sve kako bi ostali zdravi, što uključuje i nepušenje.
Brojna ispitivanja pokazuju da je pušenje povezano s težom kliničkom slikom COVID-19. Međutim, budući da je korištenje parilice ili e-cigareta relativno nova pojava, tu raspolažemo s manje podataka.
“Jasno je da su pušenje i korištenje parilice štetni za pluća. Pacijenti koji puše i koriste parilicu mogu imati oštećena pluća što ih čini osjetljivijima na respiratorne infekcije, uključujući COVID-19”, kaže dr. Charles Dela Cruz, pulmolog s Yalea.
Istraživanje u kojem su bili uključeni mladi od 13 do 24 godine pokazalo je da je dijagnoza COVID-19 pet puta češća među onima koji koriste parilicu i sedam puta među onima koji su koristili parilicu i pušili.
Dr. Stephen Baldassarri ističe da se među sudionicima ispitivanja malo zna o drugim čimbenicima koji su mogli povećati rizik od COVID-19. “Iako bi mogle biti posljedice pušenja ili korištenja parilice, ne znamo zašto se tim osobama češće dijagnosticira COVID-19”, kaže dr. Baldassarri. “Bilo bi, između ostaloga, važno saznati više o učestalosti testiranja, korištenju maski, grupnim okupljanjima i društvenom ponašanju.”
Na primjer, pušenje i korištenje parilice često su društvene aktivnosti, korisnici ponekad dijele cigarete i uređaje, nalaze se u neposrednoj blizini i ne nose maske.
Bez obzira na to, sada je pravo vrijeme za promicanje zdravih stilova življenja.
“Uvijek želimo poticati ljude te im pomagati u prestanku pušenja ili korištenju parilice kad god je to moguće. To može biti vrlo teško, a pružatelji zdravstvenih usluga mogu pomoći u tome. Važno je baviti se drugim zdravim ponašanjem, dajući prednost dovoljnom snu, raznolikoj i zdravoj prehrani, smanjenju prekomjerne tjelesne težine i svakodnevnom vježbanju. Korisne su i tehnike upravljanja stresom. Volim meditirati najmanje 10 minuta dnevno kako bih smanjio stres i poboljšao svoju sposobnost fokusiranja. To su prakse koje želimo provoditi kako bismo bili zdravi i minimalizirali posljedice bolesti”, kaže dr. Baldassarri.
COVID-19 je važan podsjetnik da bismo trebali biti što zdraviji.
Izvornik: Gaiha SM, Cheng J, Halpern-Felsher B. Association Between Youth Smoking, Electronic Cigarette Use, and COVID-19. J Adolesc Health. 2020;67(4):519-523.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.