Ivan Lovrenović: REDOVNE KAMATE POSTALE ZATEZNE – LIHVARENJE SE NASTAVLJA PUNOM PAROM

Zatezna kamata se smatra kaznenom kamatom zbog toga što dužnik ne poštuje rokove otplate. Zbog kaznene funkcije ona je i najviša kamatna stopa u odnosu na sve druge redovne kamate

Izvor: pixabay.com
0
Zatezna kamata se smatra kaznenom kamatom zbog toga što dužnik ne poštuje rokove otplate. Zbog kaznene funkcije ona je i najviša kamatna stopa u odnosu na sve druge redovne kamate.
No, u Hrvatskoj to nije slučaj. Naime, kamatna stopa na tzv. “dopušteno prešutno prekoračenje” na tekućem računu u najvećim bankama u Hrvatskoj iznosi 8,62% godišnje! Prekoračenja su važan izvor preživljavanja od prvog do prvog u mjesecu za mnoge ljude.
Koliko iznosi zatezna (kaznena) kamatna stopa? Kako se ona određuje? Ona se formira zakonski na temelju prosječne kamate na kredite koje su u prethodnom razdoblju odobravale banke uvećano za 3%. To svako polugodište obračunava i izvještava HNB. Inače, HNB je donedavno u cijelosti formirao temelj zatezne kamate, a sada je i to prepustio bankama.
Konkretno ta zatezna kamata iznosi danas za građane oko 5,75%. Ranije se ona formirala na temelju eskontne stope HNB-a koja je iznosila 3% uz uvećanje za dodatnih 3%. Međutim, eskontna stopa je npr. 2011.g. iznosila čak 11% uz uvećanje za dodatnih 3% i to u vrijeme teške recesije. Stalno sam govorio da je HNB čitavo vrijeme kroz tako visoku zateznu kamatu izravno sudjelovao u neviđenom lihvarenju i siromašenju građana.
Vratimo se na početnu tezu da je redovna kamata na “dopušteno prešutno prekoračenje” viša od zatezne kamate, što ne odgovara smislu zateznih kamata. Zašto ne reagira HNB, zašto ne reagiraju Vrhovni sud, Visoki trgovački sud i Ustavni sud? Zašto ne reagiraju profesori trgovačkog prava i udruge za zaštitu potrošača?
I na kraju, na depozit koji oročite do godine dana možete u bankama dobiti najviše 0,1% kamata, dok je kamata koju banke naplaćuju na dopušteno prekoračenje ogromnih 8,62% i to na temelju našeg novca koji plaćaju 0,1%!
Kako biste vi nazvali ovakve kamate i ovakvu praksu?
Žao mi je što oporba u Saboru ne otvara ovakva životna pitanja i ne nudi i inzistira na rješenjima koja bi dovela u red financijski sektor koji iscrpljuje građane do krajnjih granica. Vladajuća trgovačka koalicija nametnula im je teme koji Sabor svode na običnu parlaonicu.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.