Ivan Lovrinović: ENGLEZI ZNAJU ČEMU SLUŽI TEČAJ

Pogledajte ovaj graf ispod koji govori o tome kakvu aktivnu tečajnu politiku vodi njihova središnja banka - Bank of England

0
Pogledajte ovaj graf ispod koji govori o tome kakvu aktivnu tečajnu politiku vodi njihova središnja banka – Bank of England.
Vidljivo je da je na sceni snažno slabljenje tečaja funte u odnosu na euro pa je u proteklih pet godina najjača funta bila 2015.g. kada je trebalo za nju dati 1,43 eura. Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU odmah su poduzeli politiku slabljenja funte pa je tečaj došao na razinu kada treba samo 1,03 eura za funtu. Dakle, u tih pet godina funta je oslabljenja za skoro 30%!!!
Britanija je shvatila da joj nema sreće u EU i da je ubrzan proces dezintegracije zbog promjene politike SAD-a prema EU Kini i globalizaciji, zbog najezde migranata koja će trajati veoma dugo i zbog toga što nije moguće uspostaviti EU kao državu. Oni su se okrenuli sebi, SAD-u i svom Commonwealthu.
Sada ćemo moći nadalje pratiti kako će Bank of England koristiti obilato tečaj funte kao instrument poticanja izvoza i rasta. Naši “ekonomski stručnjaci”, a u stvari apologete vladajućih, kažu da će londonski City propasti, da će i Engleska pasti na koljena itd. Britanija nikada, niti u snu nije htjela euro.
Hrvatska narodna banka je jedina središnja banka koja je politiku tečaja domaće valute – kune, koristila za uništavanje gospodarstva, a prije svega izvoza.

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.