Bijela kronika (VIDEO): Domagoj Tuličić o umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti. Umjetna inteligencija omogućuje tehničkim sustavima percipiranje okruženja, uzimanje u obzir onog što vide i rješavanje problema kako bi postigli neki cilj. Računalo prima podatke (koji su već pripremljeni ili prikupljeni s pomoću vlastitih senzora, npr. fotoaparata), obrađuje ih i daje odgovore. Sustavi umjetne inteligencije mogu u određenoj mjeri prilagoditi svoje ponašanje analiziranjem prethodnih situacija i samostalnim radom

Izvor: pixabay.com
0

 

Voditelj programa cjeloživotnog obrazovanje za kibernetičku sigurnost / Voditelj katedre za računalne sustave i mreže / Član Povjerenstva za upravljanje kvalitetom / Povjerenik za informacijsku sigurnost / Član Povjerenstva za cjeloživotnog obrazovanja

Primjeri kako koristimo umjetnu inteligenciju i mogućnosti koje ona nudi   
Infografika o upotrebi umjetne inteligencije 

Često se čuje da je umjetna inteligencija tehnologija budućnosti. No što je to točno umjetna inteligencija i kako već sada utječe na naše živote?

Što je umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti.

Umjetna inteligencija omogućuje tehničkim sustavima percipiranje okruženja, uzimanje u obzir onog što vide i rješavanje problema kako bi postigli neki cilj. Računalo prima podatke (koji su već pripremljeni ili prikupljeni s pomoću vlastitih senzora, npr. fotoaparata), obrađuje ih i daje odgovore.

Sustavi umjetne inteligencije mogu u određenoj mjeri prilagoditi svoje ponašanje analiziranjem prethodnih situacija i samostalnim radom.

Zašto je umjetna inteligencija važna?

Neke tehnologije umjetne inteligencije prisutne su već više od 50 godina, ali napredak u računalnoj snazi, dostupnost goleme količine podataka i novi algoritmi posljednjih su godina doveli do velikih otkrića u području umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija smatra se ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je prioritet EU-a.

Predviđa se da će umjetna inteligencija donijeti goleme promjene u budućnosti, no ona je već sada prisutna u našem svakodnevnom životu.

Saznajte više o prilikama i prijetnjama koje donosi umjetna inteligencija te Aktu o umjetnoj inteligenciji koji EU priprema

Vrste umjetne inteligencije
  • Softver: virtualni asistenti, softver za analizu slika, tražilice, sustavi prepoznavanja govora i lica
  • „Ugrađena” umjetna inteligencija: roboti, autonomni automobili, bespilotne letjelice, internet stvari

Umjetna inteligencija u svakodnevnom životu

U nekim situacijama nismo ni svjesni da nam određene usluge omogućava umjetna inteligencija.

Internetska kupovina i oglašavanje

Umjetna inteligencija u širokoj je upotrebi za pružanje personaliziranih preporuka, na primjer na temelju prethodnih pretraga i kupnji ili drugih oblika ponašanja na internetu. Umjetna inteligencija iznimno je važna u trgovini, kod optimizacije proizvoda, planiranja inventara, logistike itd.

Pretraživanje interneta

Pretraživači uče iz golemog unosa podataka njihovih korisnika kako bi pružili relevantne rezultate pretraživanja.

Digitalni osobni asistenti

Pametni telefoni koriste umjetnu inteligenciju kako bi osigurali što relevantniji i personaliziraniji proizvod. Virtualni asistenti koji odgovaraju na pitanja, daju preporuke i pomažu u organizaciji dnevnih obaveza postali su sveprisutni.

Strojno prevođenje

Softver za prevođenje uz pomoć umjetne inteligencije osigurava i poboljšava prijevode. To se odnosi i na funkcije kao što je automatizirano titlovanje.

Pametni domovi, gradovi i infrastruktura

Pametni termostati uče iz našeg ponašanja kako bi uštedjeli energiju, a programeri se nadaju da će u pametnim gradovima moći regulirati promet kako bi poboljšali povezanost i smanjili zastoje.

Automobili

Iako autonomna vozila još nisu standard, automobili već upotrebljavaju sigurnosne funkcije na temelju umjetne inteligencije. EU je primjerice pomogao u financiranju sustava VI-DAS, automatiziranih senzora koji otkrivaju moguće opasne situacije i nesreće.

Navigacija se uglavnom temelji na umjetnoj inteligenciji.

Kibersigurnost

Sustavi umjetne inteligencije mogu pomoći u prepoznavanju i borbi protiv kibernapada i drugih kiberprijetnji na temelju stalnog unosa podataka, prepoznavanja obrazaca i praćenja napada.

Umjetna inteligencija i COVID-19

Kod bolesti COVID-19 umjetna inteligencija upotrebljava se kod termičkog snimanja u zračnim lukama i drugdje, dok u medicini može pomoći u prepoznavanju infekcije uz pomoć kompjutorizirane tomografije pluća. Upotrebljava se i za praćenje širenja bolesti.

Borba protiv dezinformacija

Određene aplikacije mogu otkriti lažne vijesti i dezinformacije prikupljanjem informacija na društvenim mrežama, traženjem senzacionalističkih ili uznemirujućih riječi te utvrđivanjem mjerodavnih izvora.

 

Saznajte kako zastupnici žele oblikovati zakonodavstvo o podacima kako bi potaknuli inovacije i osigurali zaštitu

Drugi primjeri upotrebe umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija može preobraziti gotovo sve aspekte života i gospodarstva. Evo nekoliko primjera.

Zdravlje

Znanstvenici istražuju kako upotrijebiti umjetnu inteligenciju za analizu velike količine zdravstvenih podataka i pronalaženje obrazaca koji bi mogli dovesti do novih otkrića u medicini i poboljšanja pojedinačne dijagnostike.

Na primjer, istraživači su razvili program za odgovaranje na hitne pozive koji prepoznaje srčani zastoj brže i češće od medicinskih dispečera. Drugi primjer je KConnect, koji sufinancira EU, a bavi se razvijanjem višejezične usluge za pretraživanje koja pomaže u pronalasku najrelevantnije medicinske informacije.

Promet

Umjetna inteligencija mogla bi poboljšati sigurnost, brzinu i učinkovitost željezničkog prometa smanjenjem trenja kotača, povećanjem brzine i omogućivanjem autonomne vožnje.

Proizvodnja

Umjetna inteligencija može pomoći europskim proizvođačima da postanu učinkovitiji i vrate tvornice u Europu upotrebom robota u proizvodnji, optimiziranjem prodajnih putova ili pravovremenim predviđanjem održavanja i kvarova u pametnim tvornicama.

SatisFactory, istraživački projekt sufinanciran sredstvima EU-a, koristi suradnički sustav i sustav proširene stvarnosti kako bi se povećalo zadovoljstvo radom u pametnim tvornicama.

Hrana i poljoprivreda

Umjetna inteligencija može se upotrebljavati u izgradnji održivog prehrambenog sustava EU-a: može osigurati zdraviju hranu smanjenjem upotrebe gnojiva, pesticida i navodnjavanja; pomoći u povećanju produktivnosti i smanjiti utjecaj na okoliš. Roboti mogu ukloniti korove, smanjujući, na primjer, upotrebu herbicida.

Mnoga poljoprivredna gospodarstva diljem EU-a već upotrebljavaju umjetnu inteligenciju za praćenje kretanja, temperature i konzumacije hrane životinja.

Javna uprava i usluge

Zahvaljujući širokom rasponu podataka i prepoznavanju obrazaca umjetna inteligencija mogla bi pružiti rana upozorenja o prirodnim katastrofama i omogućiti učinkovitu pripremu i ublažavanje posljedica.

Izvor: europarl.europa.eu

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=aINfwszrMK0

 

Urednik i voditelj Ivo Krištić

Sports Life https://www.sports-life.hr/

Žiro-račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d.

IBAN: HR4524020061101040010

Udruga upisana u Registar udruga pod registarskim brojem:

21003331

MBS: 1800655

OIB: 18191721639

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.